ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γλυτώνουν οι τριετίες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

00:28 - 24 Οκτ 2012 | Οικονομία
Γλυτώνουν οι τριετίες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα
Σταθερό αναμένεται να μείνει το καθεστώς των μισθολογικών ωριμάνσεων, με τις διαπραγματεύσεις να δείχνουν ότι θα αλλάξουν προς το χειρότερο οι αποζημιώσεις για τους νέους εργαζόμενους.

Όπως τόνιζαν στο «R» συνεργάτες του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, από τις διαβουλεύσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, οι τριετίες δεν πρόκειται να πειραχτούν. Θα διατηρηθούν στην αύξηση 9% για τους εργαζομένους για κάθε νέα τριετία που θα συμπληρώνουν στην εργασία τους, παρά την πρόταση που είχαν κάνει οι δανειστές μας για πλήρη κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων. Το υπουργείο είχε αντιπροτείνει μείωση στο 5% από το 9%.

Και αν στο ζήτημα των ωριμάνσεων η κατάληξη φαίνεται να είναι θετική, δεν ισχύει το ίδιο για το καθεστώς των αποζημιώσεων. Το υπουργείο Εργασίας πρότεινε η αποζημίωση χωρίς προειδοποίηση απόλυσης να παραμένει όπως έχει σήμερα για απασχολούμενους με προϋπηρεσία έως 16 ετών και να διαμορφώνεται στο ύψος έως 12 μισθούς.

Γι’ αυτούς που δουλεύουν για διάστημα μεγαλύτερο των 16 ετών, η αποζημίωση πέραν των 12 μισθών θα υπολογίζεται κανονικά, όπως ισχύει και σήμερα για μισθούς έως 3.000 ευρώ. Για μηνιαίες απολαβές υψηλότερες των 3.000 ευρώ, η αποζημίωση θα υπολογίζεται με πλαφόν ακριβώς τις 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί ιδιαίτερα υψηλό το όριο των 3.000 ευρώ, οπότε η χρυσή τομή αναμένεται να βρεθεί σε χαμηλότερο ποσό.

Ειδικά, για τους έχοντες προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών, τα χρόνια της αποζημίωσης τους «παγώνουν» - κλειδώνουν κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου. Δηλαδή, εργαζόμενος με 22 χρόνια προϋπηρεσία σήμερα, ακόμη κι αν παραμείνει στον ίδιο εργοδότη επιπλέον 4 χρόνια, θα πάρει αποζημίωση ίση με 18 μισθούς με βάση το προτεινόμενο καθεστώς κι όχι το σημερινό, με το οποίο θα δικαιούνταν 22 μισθούς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου που χαρακτήρισαν «πόκερ» τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι συζητήσεις βαίνουν καλώς, όπως είχε αναφέρει και ο Γιάννης Βρούτσης, το απόγευμα της Κυριακής μετά από την ενημέρωση που έκανε στον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το αργότερο.


Αλέξανδρος Βέλμαχος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.