ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Δημόσιο θα μπορεί να νοικιάζει ακίνητα ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης έχει κάνει σύμβαση leasing – Τι σημαίνει για την αγορά

00:01 - 26 Οκτ 2012 | Οικονομία
Εκτός από τους φυσικούς και νόμιμους ιδιοκτήτες για τα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο, θα μπορεί να μιλάει και με τις εταιρείες leasing. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται περαιτέρω προσφορά στην αγορά των ακινήτων, με το Δημόσιο να επιλέγει ουσιαστικά προς όφελός του τις συμβάσεις μισθώσεων, περνώντας ένα ακόμα μήνυμα στην αγορά για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των ενοικίων.

Στο πρώτο κύμα των μέτρων που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή προβλέπεται ότι στις διαδικασίες μίσθωσης ακινήτων προς το Δημόσιο, δικαιούνται να υποβάλλουν προσφορές εκτός από τους κύριους των ακινήτων και οι κάτοχοι αυτών με leasing. Σύμφωνα με στελέχη που δραστηριοποιούνται στη χρηματοδοτική μίσθωση των ακινήτων στην Ελλάδα μέχρι τώρα το Δημόσιο δεν μπορούσε να ενοικιάσει ένα ακίνητο το οποίο υπαγόταν σε leasing, παρά μόνο αν υπήρχε φυσικός ιδιοκτήτης του ακινήτου. Με την αλλαγή που επέρχεται πλέον και η οποία αποτελούσε αξίωση της τρόικα, αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει κάνει leasing στο ακίνητό του, μπορεί να το νοικιάσει στο Δημόσιο. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ρύθμιση αυτή άργησε τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε χρόνια να έρθει, αφού χάθηκε το momentum ανάπτυξης της αγοράς των ακινήτων.

 

Το Δημόσιο, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είναι πια και ο... καλοπληρωτής. Όταν τεθεί ζήτημα μείωσης τους μισθώματος εκτός από τον κύριο ιδιοκτήτη θα πρέπει να ενημερωθεί και η εταιρεία leasing, να δεχτεί δηλαδή να μειώσει με τη σειρά της το μίσθωμα που πληρώνει σε αυτή ο κύριος του ακινήτου. Ο κύριος όγκος των ακινήτων του Δημοσίου που ενδεχομένως να αφορά η ρύθμιση, είναι Εφορίες και υποκαταστήματα ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών.

 

Τι προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο

 

Προτείνεται στις διαδικασίες μίσθωσης ακινήτων προς το δημόσιο να δικαιούνται να υποβάλουν προσφορές, εκτός από τους κυρίους των ακινήτων και οι κάτοχοι αυτών δυνάμει σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Σημειώνεται δε ότι, σύμφωνα με το νόμου του... 1986, θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες μίσθωσης μόνο οι κάτοχοι των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα περιλαμβάνει τη διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων, δεδομένου ότι η χρηματοδοτική μίσθωση αφορά παραχώρηση πράγματος για την επαγγελματική χρήση του μισθωτή. Προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, προβλέπεται ρητά ότι οι κάτοχοι δυνάμει χρηματοδοτικής μίσθωσης θα πρέπει να προσκομίζουν έγγραφη συναίνεση του κυρίου του ακινήτου, ορθότερο δε είναι αυτή να προσκομίζεται κατά την υποβολή της προσφοράς του κατόχου, ώστε να μην ανατρέπεται ή καθυστερεί η διαδικασία μίσθωσης σε περίπτωση που ο κύριος τελικώς δεν συναινέσει.

 

Διευκρινίζεται επίσης ότι ο κύριος του ακινήτου θα πρέπει να συνυπογράφει τη σύμβαση ως εκ τρίτου συμβαλλόμενος για να διασφαλίζεται η αδιακώλυτη χρήση του μισθίου από το δημόσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, σε περίπτωση δε καταγγελίας της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης διασφαλίζεται τούτο με την υποκατάσταση του εκμισθωτή από τον κύριο στη σύμβαση με το δημόσιο για την υπόλοιπη διάρκεια αυτής, με τους ίδιους όρους. Με τη νέα ρύθμιση της τροπολογίας του ΥΠΟΙΚ ορίζεται ότι η διεύρυνση του πεδίου των δικαιούμενων να συμμετέχουν στη διαδικασία για τη μίσθωση ακινήτων από το Δημόσιο εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς διαδικασίες οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί με την υπογραφή σχετικής σύμβασης.

 

Στ.Κ.Χαρίτος


[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 10:40 - 26 Οκτ 2012

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.