ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - σήμερα συνάντηση Στουρνάρα με ΕΕΤ

10:49 - 29 Οκτ 2012 | Οικονομία
Με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν οι όροι και το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Οι τράπεζες ζητούν τον συμψηφισμό ζημιών από το PSI σε ορίζοντα 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου και μείωση των απαιτήσεων για τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους αντί για 10% ως και το τέλος του 2015.

 

Αναφορικά με το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες διεκδικούν τα κεφάλαια, που θα προέλθουν από έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) να αντιστοιχούν μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ως και το 1/3 των βασικών εποπτικών κεφαλαίων κάθε ιδρύματος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ότι το 6% του Core Tier I θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια (κοινές μετοχές) και το υπόλοιπο 3% από CoCos. Ήτοι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες θα μετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να καλύψουν το 6% των ελάχιστων εποπτικών κεφαλαίων. Υπο αυτές τις συνθήκες μειώνονται σημαντικά τα κεφάλαια που θα πρέπει να βάλουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες μέσα στους επόμενους μήνες. Οι μετατρέψιμες ομολογίες θα έχουν επιτόκιο 7% που θα αυξάνεται σταδιακά και θα φθάνει στη λήξη τους το 9%, οπότε οι τράπεζες θα έχουν συμφέρον για να μειώσουν αυτό το κόστος να μετατρέψουν σε μετοχές τις ομολογίες.

 

Σημειώνεται πως η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των βιώσιμων τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:01 - 29 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.