ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ξανασκέφτονται για την Ελλάδα οι ξένοι διαχειριστές

00:14 - 31 Οκτ 2012 | Οικονομία
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, το ενδεχόμενο να μην περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τιναχθεί στον αέρα ο κυβερνητικός συνασπισμός στη χώρα μας, αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των ξένων.

Η περίπτωση του «ατυχήματος» μέχρι τις 12 Νομβρίου, που το Eurogroup θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ (minimum) ή των 44 δισ. ευρώ (maximum), είναι ιδιαίτερα αυξημένος, σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές που δεν... “πιστεύουν” την ασυνεννοησία που έχει προκύψει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στο παρά πέντε. Τα περισσότερα επενδυτικά σπίτια φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως, όσο το χρέος θα θεωρείται ουσιαστικά μη βιώσιμο, θα επικρέμαται πάντα ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας και ενός Grexit, ενώ η λύση θα πρέπει να δοθεί με πολιτικά κριτήρια και, πιθανότατα, με μια νέα αναδιάρθρωση χρέους, αυτήν τη φορά εκ μέρους του «επίσημου τομέα», δηλαδή της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κρατών.

 

Έλληνας διαχειριστής από το Λονδίνο, τόνιζε στο «R» ότι μετά το sell off της περασμένης Δευτέρας, δέχθηκε εσωτερικό e-mail από την διοίκηση του fund που εργάζεται περί αναπροσαρμογής της επενδυτικής στρατηγικής απέναντι στην Ελλάδα μέχρι «νεωτέρας». Το «νεωτέρας» σημαίνει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα και μετά θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Και όχι μόνο αυτό. Τα μπρος - πίσω του κυβερνητικού συνασπισμού στις αποκρατικοποιήσεις, ενδέχεται να πάνε πίσω τη διαδικασία, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κινδυνεύει να στερηθεί σημαντικά έσοδα ή να απειληθεί η προσέλκυση επενδυτών. Ανεξάρτητα από αυτό, Έλληνες διαχειριστές σε funds στο Λονδίνο, επισημαίνουν ότι η περίοδος δεν θα είναι καθόλου ρόδινη για την αγορά, ακόμα και μετά τη ψήφιση των μέτρων ή την εκταμίευση της δόσης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα απαιτηθούν να γίνουν, οι οποίες, όπως αποκάλυψε χθες το «R» θα γίνουν στις μισές τιμές. Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από την κίνηση της αγοράς και την πορεία των μετοχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου το τελευταίο διήμερο. Επιπρόσθετα αυτά είναι τα μηνύματα, σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν οι τραπεζίτες από τις επαφές που είχαν με τους ξένους σε επισκέψεις τους κατά μόνας σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

 

Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα που ανέκυψε στην εγχώρια κεφαλαιαγορά συνέπεσε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τις αγορές. Η Wall βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά της και οι ευρωπαϊκές αγορές ταλανίζονται από την κρίση χρέους που μαστίζει τη ζώνη του ευρώ. Και όχι μόνο αυτό. Την περίοδο αυτή και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, επικρατεί έντονη μεταβλητότητα στα ξένα χρηματιστήρια, αφού οι ξένοι γυρίζουν τις θέσεις τους ενόψει της νέας χρονιάς. Αν κάτι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, υποστηρίζουν οι Έλληνες διαχειριστές, είναι να δοθεί συνολικά μία λύση πακέτο τόσο για το ελληνικό ζήτημα, όσο και για το Ισπανικό και την Κύπρο, τέτοια την οποία θα αποδεχθούν οι αγορές. Διαφορετικά, αν υφέρπεται η αβεβαιότητα μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013, τότε το Grexit θα βρίσκεται στο τραπέζι και μαζί με αυτό οι συνέπειές του. Κι επειδή, τίποτα δεν φαίνεται να... πηγαίνει καλά, οι αγορές κρατούν καλάθι ενόψει των αμερικανικών εκλογών την ερχόμενη Τρίτη.

 

Στ.Κ.Χαρίτος


Τελευταία τροποποίηση στις 00:19 - 31 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.