ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απάντηση Στουρνάρα σε ΣΥΡΙΖΑ για τη βιωσιμότητα του Τ.Τ.

13:13 - 02 Νοε 2012 | Οικονομία
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης όλων των τραπεζών θα κατατεθεί στη Βουλή η πλήρης μελέτη Alvarez & Marsal που παραδόθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον περασμένο Μάιο, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Την πλήρη μελέτη με όλα τα τυχόν παραρτήματα της Alvarez & Marsal για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς και όλα τα στοιχεία για το πλήρες κόστος αυτής της μελέτης και τον τρόπο ανάθεσής της, είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νάντια Βαλαβάνη.

 

Οι βουλευτές επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στην εμπιστευτική μελέτη της Alvarez&Marsal είχαν εξεταστεί πέντε διαφορετικά σενάρια. Η μελέτη κατέληγε, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι βιώσιμο και ότι η φθηνότερη λύση για τον ελληνικό λαό είναι η επανακεφαλαιοποίησή του που θα συνοδευόταν από ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΤΤ που θα κόστιζε 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ με ορίζοντα το 2015.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, ενημερώνει τους βουλευτές ότι «ο Σύμβουλος, αφού ανέλυσε διαφορετικά σενάρια, διατύπωσε την τελική εισήγηση, με βάση τη διαπίστωσή του ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως αυτοτελές πιστωτικό ίδρυμα, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου».

 

Ως προς τη σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την Alvarez & Marsal, ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει ότι ακολουθήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία του Κανονισμού Όρων και Διαδικασιών Αναθέσεων και Προμηθειών του ΤΑΙΠΕΔ, ότι η σύμβαση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ήταν διάρκειας δύο μηνών και συνολικού κόστους 125.000 ευρώ, συν ΦΠΑ.

 

Υπενθυμίζει επίσης ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη Συμβούλου Στρατηγικής Αναδιάρθρωσης αφορούσε τις συμμετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου στην ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αντικείμενο του έργου ήταν η εξέταση, ανάλυση, προσδιορισμός των στρατηγικών επιλογών καθώς και εισήγηση επί των διαθέσιμων στο Ελληνικό Δημόσιο στρατηγικών επιλογών. Σκοπός του έργου ήταν η μεγιστοποίηση της αξίας συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (στην περίπτωση του ΤΤ 34% άμεση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και 10% μέσω των ΕΛΤΑ) στα περιουσιακά στοιχεία και ελαχιστοποίηση του κόστους.

 

«Κύριο μέλημα του υπουργείου Οικονομικών είναι πάντα η αναζήτηση της πιο συμφέρουσας λύσης για το Δημόσιο, με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ανάδειξη ενός σταθερού τραπεζικού συστήματος, που αφενός θα διασφαλίζει στο ακέραιο τα συμφέροντα των καταθετών που το εμπιστεύονται και αφετέρου θα συμβάλλει στην προσπάθεια της χώρας να μπει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά», τονίζεται στο έγγραφο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.