ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

World Travel Market: 1 δισ. τα διεθνή ταξίδια το 2012 – Σκληρή κόντρα αεροπορικών εταιριών με εταιρίες λειτουργίας αεροδρομίων

13:53 - 07 Νοε 2012 | Οικονομία
Με στόχο την υπέρβαση το 2013, παρά την ύφεση, του αριθμού του ενός δισεκατομμυρίου διεθνών ταξιδιών, η παγκόσμια τουριστική κοινότητα ζητεί την άρση των αντικινήτρων στα ταξίδια και την διεθνή τουριστική αγορά.

Δηλαδή, ζητεί απλοποίηση των διαδικασιών θεωρήσεων, που ωστόσο άπτεται και του φαινομένου της μετανάστευσης, των φόρων αεροδρομίων, αλλά και της καλύτερης διασύνδεσης μεταξύ των διαφόρων προορισμών, που έχει να κάνει με συγκρουόμενα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων (αεροπορικών εταιριών VS εταιριών λειτουργίας αεροδρομίων). Ειδικά στην Ελλάδα το ζήτημα των τελών των αεροδρομίων αποτελεί μείζον ζήτημα για την αναζωογόνηση του τουρισμού της Αττικής, υλοποίησης του στόχου για 20 εκατ. τουρίστες το 2020, αλλά και την ανάδειξη του ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος σε hub airport, (σημείο κεντρικής μεταστάθμευσης και διασύνδεσης).

 

Τα βασικά αυτά θέματα που «καίνε» και την Ελλάδα συζητήθηκαν στην Διυπουργική Συνάντηση Κορυφής, που έγινε στο Λονδίνο και συμμετείχε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιαννη. Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Τουρισμού σε συνεργασία  με την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού,  με θέμα «Ανοικτά Σύνορα και Ανοικτοί Ουρανοί: Ξεπερνώντας τα Εμπόδια για Ταξίδια».
 
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ο τουρισμός αποτελεί πλέον έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας και παρά την γενικότερη οικονομική παγκόσμια αβεβαιότητα, τα διεθνή ταξίδια αυξήθηκαν και αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο το 2012, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 4%. Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε πρόσφατα και στη Συνάντηση των Ηγετών των G 20 στο Μεξικό τον περασμένο Ιούνιο όπου για πρώτη φορά έγινε ειδική αναφορά στον  τουρισμό, ως «όχημα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και οικονομικής  ανάπτυξης».
 
Γι΄ αυτό το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων φορέων και κυβερνήσεων αναφέρθηκαν στην άρση των εμποδίων που υπάρχουν σε τρείς βασικούς τομείς του τουρισμού, όπως είναι στις θεωρήσεις εισόδου (visa),στις αεροπορικές διασυνδέσεις και στους διάφορους φόρους και τέλη στα διεθνή αεροδρόμια. Στην παρέμβαση της η  κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη  αναφέρθηκε ιδιαίτερα  στις δράσεις που έχουν αναληφθεί  για τα θέματα αυτά στη χώρα μας, τονίζοντας ότι η νέα  τουριστική  πολιτική  της κυβέρνησης στηρίζεται στην  άρση των αντικινήτρων για τον τουρισμό, που αποτελεί  εθνική προσπάθεια  οικονομικής ανάκαμψης.
 
Στην Συνάντηση συμμετείχαν  ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ Dr Taleb Rifai, Υπουργοί Τουρισμού απο διάφορες χώρες, εκπρόσωποι του ιδιωτικου τομέα όπως η Fiona Jeffery Πρόεδρος της WTM, ο David Scowsill Πρόεδρος του WTTC, ο Jeff Poole της IATA, ο Michael Frenzel Πρόεδρος της TUI και πολλοί άλλοι.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 07 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.