ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: «Η Ελλάδα έκανε πολλά λάθη και τα πληρώνει»

17:45 - 07 Νοε 2012 | Οικονομία
Μέρκελ: «Η Ελλάδα έκανε πολλά λάθη και τα πληρώνει»
Χάνες Σβόμποντα προς Α. Μέρκελ; «Η τρόικα στην Ελλάδα είναι "ντιστρόικα"» Απόλυτα ενημερωμένη για τα προβλήματα της Ελλάδας παρουσιάστηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. «Η Ελλάδα έκανε πολλά λάθη και τα πληρώνει» είπε η κυρία Μέρκελ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έλλειμμα που είχε εκτοξευθεί στο 15% το 2009, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία της χώρας να δανειστεί από τις αγορές. «Έτσι ξεκίνησε η κρίση» είπε η γερμανίδα Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «η φοροδιαφυγή και οι προβληματικές ΔΕΚΟ είναι λάθη της χώρας».
 

«Δεν είναι δυνατό οι αστικές συγκοινωνίες να μην μπορούν να εισπράξουν τα κόμιστα και οι φορολογικές υπηρεσίες τα έσοδα» είπε και καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους ευρωβουλευτές.

Αναφέρθηκε και στον ΟΣΕ - λέγοντας ότι «δεν πωλούσε αρκετά εισιτήρια ούτε για τους μισθούς των υπαλλήλων του». «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που πάει να γίνει μια ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα να γίνονται απεργίες. Δεν είναι δυνατόν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να μην μπορούν να εισπράξουν τα κόμιστρα και οι φορολογικές υπηρεσίες να μην μπορούν να εισπράξουν τα έσοδα σε ένα κράτος που είναι υδροκέφαλο. Αν αυτά τα πράγματα στην Ευρώπη δεν μπορούμε να τα λέμε φιλικά ο ένας στον άλλον και όταν τα λέμε μας αντιμετωπίζουν σαν Αρειανούς, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα είναι αρνητική και παραδέχτηκε πως τα οικονομικά βάρη δεν μπορεί να πέφτουν μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τόνισε ότι οι δυσκολίες της χώρας ξεκίνησαν όταν το έλλειμμα έφτασε το 15% και οι αγορές έπαψαν να της δανείζουν. «Αυτή ήταν η έναρξη της κρίσης», είπε η γερμανίδα Καγκελάριος σημειώνοντας παράλληλα πως κανείς δεν επέβαλε στην Ελλάδα περιορισμούς.


Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα απευθυνόμενος στην κα Μέρκελ της είπε ότι «η τρόικα στην Ελλάδα είναι "ντιστρόικα"» κάνοντας λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη destroy (ντιστρόι) που σημαίνει καταστροφή.

Η Α. Μέρκελ τόνισε ότι για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση αποτελεί μονόδρομο ο μεγαλύτερος έλεγχος των Βρυξελλών επί των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών - μελών της ευρωζώνης. Χρησιμοποίησε μάλιστα τη γνωστή ρήση του Ζακ Ντελόρ πως «ένα κοινό νόμισμα χωρίς συντονισμό της οικονομικής, δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτική θα αποτύχει» Επίσης,  σκιαγράφησε το περίγραμμα ενός συμβιβασμού σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, που θα μονοπωλήσει τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου.

«Χρειαζόμαστε γενναίες μεταρρυθμίσεις και αναγκαίες μεταβολές ώστε να κερδίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Τα κράτη που πλήττονται απαιτούν πολλά από τους πολίτες τους και το γνωρίζω αυτό. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Πρέπει να συνεχίσουμε με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών και η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζουν. Το τονίζω αυτό. Θέλουμε ανάπτυξη αλλά με υγιείς προϋπολογισμούς. Η ανάπτυξη δεν καθορίζεται πολιτικά» υπογράμμισε η Καγκελάριος Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στο κοινό νόμισμα τονίζοντας πως το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα αλλά ένα σύμβολο για την Ευρώπη της ελευθερίας, της ευημερίας και της προόδου και η κρίση είναι μια πρόκληση από την οποία είτε θα βγει η Ευρώπη κερδισμένη στο σύνολό της, είτε χαμένη στο σύνολό της. 

Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τέλος τους Ευρωπαίους πολίτες να συνειδητοποιήσουν το κοινό τους μέλλον και την ανάγκη ενδυνάμωσης της Ε.Ε «Πρέπει να βιώσουμε τον εξευρωπαϊσμό του εθνικού μας επιπέδου. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να κατανοήσει πως μόνο με την Ευρώπη μπορεί να επιτύχει. Η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή από τα εθνικά κράτη. Και για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση στην ίδια την Ευρώπη».

Τελευταία τροποποίηση στις 02:26 - 08 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.