ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Σημαντικό εμπόδιο για την κυβέρνηση η υπερψήφιση του νομοσχεδίου

08:54 - 08 Νοε 2012 | Οικονομία
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται στα προβλήματα της κυβέρνησης και το πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις από τα νέα μέτρα.

 

 

Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις που κατάφερε να υπερψηφίσει το κρίσιμο νομοσχέδιο λιτότητας, αργά το βράδυ της Τετάρτης, καθώς τα βίαια επεισόδια συγκλόνισαν την Αθήνα με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα, τα οποία απειλούν να διαβρώσουν περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των άπορων και της μεσαίας τάξης, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου με μόλις 153 ψήφους αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την τρικομματική κυβέρνηση, προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας από τους διεθνείς δανειστές και να αποτρέψει μια άμεση πτώχευση, συνεχίζει το Ρόιτερς.

Για τους περισσότερους από 70.000 διαδηλωτές, οι οποίοι αψήφησαν τη δυνατή βροχή που έπεφτε έξω από τη Βουλή, το νομοσχέδιο θα αποτελέσει ένα περαιτέρω πλήγμα για την οικονομία, η οποία σύντομα θα εισέλθει στον έκτο χρόνο της ύφεσης, με την ανεργία να φτάνει το ποσοστό ρεκόρ του 25 τοις εκατό.

"Έχουν ήδη μειώσει τη σύνταξή μου από τα 2.250 ευρώ στα 1.250 και τώρα κινδυνεύουμε όλοι με ακόμα περισσότερες περικοπές. Δεν καταλαβαίνουν ότι με τα χρήματα αυτά στηρίζω οικονομικά τη γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας 70χρονος συνταξιούχος, ο οποίος βρισκόταν έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενος για τα νέα μέτρα. «Τα μέτρα λιτότητας που πρόκειται να ψηφίσουν θα είναι ντροπή για κάθε οικογένεια, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», δήλωσε αγανακτισμένος.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ των περικοπών στον προϋπολογισμό ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κλίμα έντονων διαφωνιών, κατά της περαιτέρω μείωσης των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας.

Το τηλεγράφημα συνεχίζει αναφέροντας ότι δύο από τα κόμματα του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, διέγραψαν συνολικά επτά βουλευτές που αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, ήταν απαραίτητη η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να λαμβάνει τα δάνεια διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές. Η επόμενη δόση του δανείου των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και χωρίς αυτό η Ελλάδα είναι πιθανό να κηρύξει πτώχευση στις 16 Νοεμβρίου, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επιπρόσθετε περικοπές στις συντάξεις και τον δημόσιο τομέα, αυξήσεις στους φόρους, διετή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και μια νομοθεσία που θα καταστήσει ευκολότερες τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο νόμος δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να κάνει μειώσεις στον ελάχιστον μισθό και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να μπορούν να ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν με πιο ευέλικτα ωράρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.