ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε: Η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη τη Δευτέρα

17:18 - 11 Νοε 2012 | Οικονομία
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την ελίτ, ενώ υπογράμμισε ότι η τρόικα είναι απίθανο να παραδώσει την πλήρη έκθεση για την Ελλάδα στο Eurogroup, την ώρα που στην Αθήνα συνεχίζεται η συζήτηση επί του ελληνικού Προϋπολογισμού.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι τόνισε σε συνέντευξή του ότι η τρόικα είναι απίθανο να παραδώσει την πλήρη έκθεση για την Ελλάδα στο Eurogroup, την ώρα που στην Αθήνα συνεχίζεται η συζήτηση επί του ελληνικού Προϋπολογισμού.

Επίθεση στην ελληνική ελίτ εξαπέλυσε σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την οποία θεωρεί για τα προβλήματα της οικονομίας της Ελλάδας.

«Όταν τα κράτη είναι αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα, αυτά οφείλονται κυρίως στην αποτυχία της ελίτ και συνήθως δεν ευθύνεται ο απλός πολίτης. Ακόμη και η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την ελίτ, αυτή είναι η πραγματικότητα. Σίγουρα είναι εκνευριστικό, όταν πολλοί πλούσιοι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Αλλά μην προεισποιούμαστε: Η χώρα δεν θα εξυγιανθεί με τους φόρους ορισμένων πλουσιών» τόνισε ο κ. Σόιμπλε στην γερμανική εφημερίδα Welt Am Sonntag και συμπλήρωσε: «(Η Ελλάδα) για να γίνει πάλι ανταγωνιστική, πρέπει να γίνει αυτή η οδυνηρή και δύσκολη διαδικασία προσαρμογής, που περιλαμβάνει όλους τους τομείς. Αυτό σημαίνει, ότι θα πληγούν πλατιά τμήματα του πληθυσμού».

«Η τρόικα δεν θα δώσει τη Δευτέρα την έκθεση για την Ελλάδα»

Επιπλέον, ο κ. Σόιμπλε απέκλεισε για άλλη μία φορά ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης δεν θα ληφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας καθώς «η Τρόικα είναι απίθανο να παραδώσει την έκθεση για την Ελλάδα», αφήνοντας στον αέρα την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι και τον κίνδυνο στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα να μην έχει σταθεί στα πόδια της αλλά να καταλήξει σε εξάρτηση διαρκείας: «Μια εξάρτηση διαρκείας δεν είναι λύση. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο ώστε η Ελλάδα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική. Αυτός είναι οδυνηρός δρόμος. Για την ορθότητά του, πρέπει η κυβέρνηση να πείσει τον κόσμο. Έχω μεγάλο σεβασμό για την κυριαρχία του ελληνικού λαού. Αυτός πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να σηκώσει τα βάρη. Δεν μπορούμε εμείς να τον απαλλάξουμε».

Επιπλέον, ο κ. Σόιμπλε διευρκίνησε πως παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο εξοικονόμησης πόρων ύψους 18,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που είχαν ζητήσει η ΕΕ και το ΔΝΤ, ως προϋπόθεση, ο Σόμπλε είπε ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του Ιουνίου. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέρη γνώριζαν τις προθεσμίες για μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε.

«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση», είπε ο Σόιμπλε. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί ... και αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα», συμπλήρωσε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι η τρόικα (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) κατά το παρελθόν έκανε «πολύ αισιόδοξη» εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα. Ο Σόιμπλε τονίζει επίσης ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα. Η Ελλάδα πέρασε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη και πρόκειται να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμού λιτότητας για το 2013 το βράδυ της Κυριακής.

Σχετικώς με τον στόχο του ελληνικού χρέους στο 120% ως το 2020 και το πώς θα αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη αποτυχία:

«Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι θα ήταν εύκολο. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κρίση προσαρμογής. Το επίπεδο χρέους δεν κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Αλλά γι' αυτό μπορείς να βρεις λύσεις. Σημαντική είναι πρώτα η βούληση των Ελλήνων να θέλουν πραγματικά να αλλάξουν κάτι στις δομές».

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο που πιθανώς θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31.2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει παγώσει από τον Ιούνιο, ο κ. Σόιμπλε είπε: «αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να το απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών».

«Κανείς στη ζώνη του ευρώ είναι αντίθετος με την ιδέα της αποδοχής της πληρωμής της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις », είπε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών .

Στην ίδια συνέντευξη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αποκλείει την ιδέα να διατηρήσει τη θέση του μετά τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013.

«Αυτή τη στιγμή κάνω τη δουλειά μου, θα έρθουν οι εκλογές και θα δούμε. Όλα είναι στα χέρια των πολιτών», είπε ο 70χρονος υπουργός που είναι βουλευτής για 40 χρόνια, δείχνοντας μια πολιτική μακροζωία απαράμιλλη για τη Γερμανία

«Προφανώς, ξέρω επίσης ότι όλα έχουν ένα τέλος και ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος», πρόσθεσε, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σχετικώς με το πρόβλημα στην Κύπρο:

«Ως τώρα προχωρούν οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και τρόικας, μόνο πολύ αργά. Μάλλον θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με το αίτημα σε βάθος στο Eurogroup μόλις το 2013. Πρέπει ακόμη να ξεκαθαρίσουν αρκετά, ιδιαίτερα σε σχέση με ξένους δανειστές, μεταξύ άλλων, τη Ρωσία. Η Κύπρος είναι, από πλευράς μεγέθους, μικρότερη, είναι όμως, μέσω του τραπεζικού τομέα, πολύ στενά συνδεδεμένη με την Ελλάδα».

Σχετικώς με την πολιτική δυσκολία η γερμανική κυβέρνηση να βοηθήσει την Κύπρο, «δίδοντας ενδεχομένως την εντύπωση ότι με τα χρήματα των φορολογουμένων σώζεται το «μαύρο» χρήμα Ρώσων ολιγαρχών»:

«Δεν είμαι φίλος των απλουστευμένων τίτλων ειδήσεων. Η υπεύθυνη πολιτική δεν λειτουργεί έτσι. Πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε όλα τα ζητήματα, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και τότε να μεταφέρουμε την πολιτική μας στους πολίτες, στους κυρίαρχους. Ειδικά όταν πρόκειται για ενδεχομένως μη δημοφιλή βοήθεια προς τράπεζες. Πρέπει όμως και μόνο να φανταστεί κανείς μια διήμερη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος για να ανατριχιάσει. Αυτό είναι σαν να καταρρεύσει σε μια οικονομία η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τότε δεν λειτουργεί τίποτα».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.