ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται τα Χριστούγεννα του «φτωχού»

00:09 - 13 Νοε 2012 | Οικονομία
Έρχονται τα Χριστούγεννα του «φτωχού»
Ο προϋπολογισμός των Χριστουγέννων στις χώρες που πλήττονται από την κρίση έχει μειωθεί δραματικά.

 Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Χαρίζουμε δώρα στους αγαπημένους μας ανθρώπους και πραγματοποιούμε τις ευχές των μικρών παιδιών.

Ωστόσο, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι λίγο διαφορετικά για τις χώρες της Ευρώπης, που πλήττονται από την κρίση. Τα μειωμένα εισοδήματα φέρνουν και μειωμένους προϋπολογισμούς για τα δώρα.

Η Deloitte πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τον προϋπολογισμό των Χριστουγέννων, στην οποία συμμετείχαν 18.587 καταναλωτές σε 18 ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Αφρική. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, αυτή αντικατοπτρίζεται στο πορτοφόλι των καταναλωτών.

Αρνητική πρωταθλήτρια είναι Ελλάδα, όπου το budget των δώρων για το 2012 θα είναι μειωμένο κατά -17,2% σε σχέση με το 2011. Οι Έλληνες θα διαθέσουν φέτος 188 ευρώ, έναντι 220 ευρώ που ξόδεψαν πέρυσι. Κι ενώ το 2007 ο μέσος Έλληνες ευχόταν να του χαρίσουν ρούχα, το 2012 εύχεται ο Άη Βασίλης να του φέρει χρήματα. Επιπλέον, τα παιδιά έως 11 ετών εύχονται κάτω από το δέντρο των Χριστουγέννων να βρουν παπούτσια και ρούχα, ενώ οι έφηβοι από 12 έως 18 ετών ζητούν βιβλία.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Πορτογαλία, όπου ο προϋπολογισμός των δώρων θα μειωθεί κατά -12,4% και θα περιοριστεί στα 233 ευρώ, αντί 261 ευρώ το 2011. Τα παιδιά φέτος εύχονται το δώρο τους να είναι ένα βιβλίο.

Ακολουθεί η Ιταλία, όπου ο χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός θα μειωθεί κατά -8,6%. Οι Ιταλοί καταναλωτές θα αγοράσουν δώρα συνολικής αξίας 264 ευρώ αντί 286 ευρώ το 2012.

Ίδια η εικόνα στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου οι καταναλωτές επιλέγουν να κάνουν οικονομία στα δώρα. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Ιρλανδοί είναι εκείνοι που θα δώσουν τα περισσότερα χρήματα για δώρα. Θα ξοδέψουν 500 ευρώ, έναντι 511 ευρώ πέρυσι και ταυτόχρονα παραμένουν οι πρωταθλητές σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, οι καταναλωτές στις χώρες αυτές δεν θα κάνουν περικοπές μόνο στα δώρα, θα περιορίσουν τα χρήματα και για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι οικογένειες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία θα επιλέξουν φθηνότερες επιλογές για το εορταστικό φαγητό τους.

Από την άλλη πλευρά είναι οι χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Τσεχία, Φινλανδία, η Ρωσία και η Ουκρανία, που θα ξοδέψουν φέτος περισσότερα χρήματα για τα δώρα. Ακόμη και στη Σλοβακία, που εκφράζει ενστάσεις στη βοήθεια προς την Ελλάδα, οι καταναλωτές θα δώσουν φέτος περισσότερα χρήματα για δώρα. Η αύξηση είναι οριακή, μόλις 0,1%, αλλά το ποσό θα αγγίξει τα 314 ευρώ.

Οι Γερμανοί θα ξοδέψουν 285 ευρώ έναντι 268 ευρώ το 2011, ενώ οι Ολλανδοί θα αγοράσουν δώρα αξίας 128 ευρώ, αντί 129 ευρώ πέρυσι.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των ευχών για φέτος είναι: λεφτά, βιβλία, ταξίδια, CD, αρώματα, δωροεπιταγές, κοσμήματα και smartphones.

Η αγορά των δώρων θα εξελιχθεί σε γρίφο για την τσέπη των καταναλωτών στις χώρες της κρίσης, οι οποίοι θα πρέπει να δείξουν υπομονή και εφευρετικότητα για τα κατάλληλα δώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:17 - 13 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.