ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5 «θα» του Υπουργείου Οικονομικών για την αγορά καυσίμων

12:07 - 22 Νοε 2012 | Οικονομία
5 «θα» του Υπουργείου Οικονομικών για την αγορά καυσίμων
Σε «γεφύρι της Άρτας» εξελίσσεται η διαδικασία αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ....προωθεί τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, από το οποίο υπολογίζεται ότι το Δημόσιο χάνει ετησίως έσοδα που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα, όπως η θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου για την εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα και του συστημάτων εισροών εκροών στα διυλιστήρια και στις εταιρίες πετρελαιοειδών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομηρικοί καυγάδες γίνονται στις αρμόδιες μικτές επιτροπές, καθώς οι εκπρόσωποι εταιριών καυσίμων και διυλιστηρίων βάζουν εκφράζουν πολλές αντιρρήσεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Πολλές, από αυτές μάλιστα, είχε υποδείξει το ΔΝΤ σε ειδική του έκθεση πριν από αρκετούς μήνες, ώστε να εξυγιανθεί η αγορά καυσίμων και να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα της αγοράς.

Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Οικονομικών:

1. Έως τον Μάρτιο του 2013 θα εγκατασταθούν τα συστήματα εισροών-εκροών στα πρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ στις μεγάλες πόλεις έως τον Σεπτέμβριο του 2013. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έως τον Μάρτιο του 2014. Τα συστήματα αυτά θα επεκταθούν σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

2. Εως το τέλος Ιουλίου 2013 θα εγκατασταθούν GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά εφοδιαστικά.

3. Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με συντονιστή τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) η οποία θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο την σύνταξη των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

4. Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για τη σχεδίαση και υλοποίηση του διαγωνισμού συστήματος ιχνηθέτησης καυσίμων. Η ομάδα εργασίας συντάσσει τεχνικές προδιαγραφές και προβαίνει στην εκτίμηση του κόστους του συστήματος ιχνηθέτησης. Το πόρισμα της ομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Δεκεμβρίου και με βάση αυτό θα συνταχθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός.

5. Ολοκληρώθηκε η μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των πετρελαίων ύστερα από την εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.