ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΙΠΕΔ: Το 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» στους επενδυτές

12:38 - 22 Νοε 2012 | Οικονομία
Ύστερα από αίτημα δύο υποψήφιων επενδυτών για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Το 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», και όχι το 70% που προβλέπονταν έως σήμερα, θα διαθέσει τελικά το Δημόσιο στους υποψήφιους επενδυτές. Αυτό αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υπό τον όρο ότι οι επενδυτές δεν θα μπορούν να προσφέρουν προς πώληση, επιφάνεια μεγαλύτερη του 30% που θα έχει χαρακτηριστεί για κατοικίες.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τα Τεύχη για την τελική φάση του διαγωνισμού αξιοποίησης στο Ελληνικό και οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτική οικονομική προσφορά, μαζί με το επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραχώρηση του 100% της εταιρίας διαχείρισης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ήταν αίτημα δύο εκ των τεσσάρων υποψηφίων επενδυτών, προκειμένου να μπορέσουν να πωλήσουν τμήμα των εγκαταστάσεων. Στη β΄ φάση του διεθνούς διαγωνισμού, μετέχουν η Qatari Diar (θυγατρική της Qatar Investment Authority) από το Κατάρ, η ισραηλινή Elbit, η βρετανική London & Regional Properties και η Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Σημειώνεται, ότι το Δημόσιο θα συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής, καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκε για την πρώτη φάση (υποβολή ενδεικτικών προσφορών) του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και καθόρισε τις επόμενες κινήσεις.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενημερώθηκε για τη διαγωνιστική διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ (διάθεση του 74% των μετοχών της εταιρίας). Η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Βάσει του Μνημονίου, η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ΕΥΑΘ πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του 2012 και να συνοδευτεί από την επέκταση της σύμβασης, η οποία λήγει το 2031, μεταξύ της εταιρίας και του Δημοσίου για την εκμετάλλευση των δικτύων ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση έχει εκφράσει η γαλλική Suez, η οποία ήδη μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.