ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφώνησαν Ε.Ε. - ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters

02:56 - 27 Νοε 2012 | Οικονομία
Συμφώνησαν Ε.Ε. - ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters
Σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020, με επιπλέον παρεμβάσεις της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, φέρεται να κατέληξε το Eurogroup λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στο Eurogroup για το ποια θα είναι η δέσμη μέτρων που θα περιληφθεί σε αυτές τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Η όποια απόφαση θα τελεί πλέον υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ - Ε.Ε. τόνισε και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων,ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι,  δήλωσε ότι «υπήρξε συμφωνία» και πως είναι πολύ ικανοποιημένος από την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

 

To πρακτορείο Reuters αναφέρει, επικαλούμενο ως πηγή ευρωπαιο αξιωματούχο πως μια άμεση μείωση της τάξης του 20%, που φτάνει τα 40 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης των επιτοκίων αλλά και με την παράταση της διάρκειας των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει, αναφέρει η πηγή, ότι εάν δεν υπάρξει από την αρχή κάποια μείωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις και οι ίδιοι οι Έλληνες δεν θα ξοδέψουν,  εκτροχιάζοντας τις υπόλοιπες μακροοικονομικές υποθέσεις του προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο, η Γερμανία σημειώνει ότι η απομείωση χρέους είναι παράνομη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει ότι ένα haircut στο αρχικό κεφάλαιο που δόθηκε στην Αθήνα αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Βασικό στοιχείο σε έναν συμβιβασμό είναι να διατηρηθεί ακέραιο το αρχικό κεφάλαιο, σημειώνει το πρακτορείο. Μια από τις ιδέες που έχει συζητηθεί από τους υπουργούς είναι να κρατηθεί άθικτο το αρχικό κεφάλαιο αλλά να μειωθεί το επιτόκιο στα δάνεια του επίσημου τομέα και να παραταθεί η ωρίμανση των δανείων. Αυτό θα μπορούσε να διαμορφώσει μια αρκετά μεγάλη μείωση ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο ή κοντά στο συγκεκριμένο στόχο. Στις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές είναι η επιστροφή των κερδών από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ, ένα μορατόριουμ δέκα ετών στην εξυπηρέτηση του χρέους καθώς και η επαναγορά των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών με μεγάλο discount.

Η πηγή αναφέρει ότι το ΔΝΤ επιμένει σε ένα πακέτο βημάτων που θα μειώνει κατά 20% του ΑΕΠ το χρέος ώστε να αποκτήσει αξιοπιστία το σχέδιο και η ελληνική οικονομία να έχει μια ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αλλά περιμένει επίσης από την Ευρωζώνη να υποσχεθεί και νέα μείωση του χρέους σε ένα επίπεδο κάτω από το 120% του ΑΕΠ κάποια στιγμή στο μέλλον ως επιβράβευση για την τήρηση των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά, αναφέρει η πηγή. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη διαγραφή χρέους. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, αναφέρει η πηγή, αλλά δεν θα αποδεχτεί και μια συμφωνία που δεν θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους. Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένη για αργότερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.