ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όρους βάζουν οι τράπεζες για να επιστρέψουν τα ελληνικά ομόλογα - Ο κίνδυνος για τα Ταμεία

15:24 - 27 Νοε 2012 | Οικονομία
Όρους βάζουν οι τράπεζες για να επιστρέψουν τα ελληνικά ομόλογα - Ο κίνδυνος για τα Ταμεία
Όρους θέτουν οι τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο “κούρεμα” του χρέους μέσω της δυνατότητας επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την Ελλάδα.

Αν και οι όροι ακόμα και η πηγή χρηματοδότηση αναφέρονται “γενικώς και αορίστως” από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Eurogroup, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αυτή τη φορά και με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης ιδιαίτερα ασφυκτικούς, να θελήσουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω. Χαρακτηριστικά, σύμφωναμε τραπεζικές πηγές, η επαναγορά του ελληνικού χρέους θα γίνει άμεσα. Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να ελαφρύνει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, ειδικά ως προς το σκέλος της συμμετοχής ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να μην χάσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Οι αποδόσεις στη δεκαετία έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, με κίνηση λίγο νωρίτερα προς το 16,3%.

Το ερώτημα που τίθεται είναι η συμμετοχή. Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των ιδιωτών από το εξωτερικό, τόσο λιγότερο θα μπουν οι τράπεζες, ακόμα και τα ασφαλιστικά στη διαδικασία ενός ακόμα κουρέματος, του δεύτερου μέσα σε ένα χρόνο. Σημειώνεται ότι η αξία των ομολόγων που κατέχουν στα χέρια τους τα ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώνεται κοντά στο 25 ως μονάδα αναφοράς, Υπό αυτά τα δεδομένα, τα Ταμεία, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην εθελοντική επαναγορά των ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών, σε τιμή που αντιστοιχεί κοντά στο 35% της ονομαστικής τιμής των τίτλων, και συγκεκριμένα στο υψηλότερο κλείσιμο της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου.

Καθώς η τιμή του 10ετούς ομολόγου είχε διαμορφωθεί τότε στα 34,44% της ονομαστικής αξίας, συμπεραίνεται ότι αυτό θα είναι το ανώτερο εύρος της επαναγοράς.

Η επαναγορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 13 Δεκεμβρίου, καθώς το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσει τη δική του συνεισφορά από το μηχανισμό στήριξης εάν δεν επιτύχει αυτή η διαδικασία.

Επιλέξιμο στα πλαίσια της δημόσιας προσφοράς θα είναι το 50% του συνολικού ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας δηλαδή 31 δισ. ευρώ εκ συνόλου 62 δισ. ευρώ.

Καθώς η επαναγορά χρέους θα χρηματοδοτηθεί (είτε απευθείας με δάνειο του EFSF είτε με βραχυπρόθεσμους τίτλους εγγυημένους από τον EFSF) με 10 δισ. ευρώ θα αποσυρθεί τελικά χρέος 28 δισ. ευρώ περίπου.

Αν αφαιρεθεί το δάνειο της επαναγοράς, τότε η καθαρή μείωση χρέους με πρόχειρους υπολογισμούς θα είναι κοντά στα 15 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τόκων του δανείου).

Βασικός στόχος του εν λόγω σχεδίου είναι να αποσυρθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 13 δισ. ευρώ, από τα 17 δισ. ευρώ ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 27 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.