ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρέχει για τις αποκρατικοποιήσεις τώρα η κυβέρνηση

01:03 - 28 Νοε 2012 | Οικονομία
Τρέχει για τις αποκρατικοποιήσεις τώρα η κυβέρνηση
Ο απόηχος του Eurogroup έχει αρχίσει και ξεθωριάζει, με την κυβέρνηση να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα αγκάθια των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην κορεστούν οι επαγγελματικές ομάδες από τη συνέχεια του προγράμματος. Τα εμπόδια είναι πάρα πολλά, αλλά η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συγκεκριμένη συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να αλλάξει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

Σύντομα θα τεθούν σε εγρήγορση και οι μηχανισμοί για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων ώστε να μην χαθεί και πάλι πολύτιμος χρόνος, καθώς στο αναθεωρημένο μνημόνιο ο στόχος είναι 16 δισ. ευρώ και μάλιστα μέχρι το τέλος του 2015.

Χρονοδιάγραμμα

Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου κ. Ιωάννης Εμίρης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των αποκρατικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

* ΟΠΑΠ: Θα πωληθεί το 33% του Οργανισμού μέσω διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού και υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται τον Φεβρουαρίου του 2013.

* ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ: Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, ενώ η υπογραφή της τελικής σύμβασης παραχώρησης για τον Φεβρουάριο του 2013.

* Ελ. Βενιζέλος: Εξετάζεται η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΔΑΑ και ελληνικού Δημοσίου και η αξιοποίηση μεριδίου συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου μέσω εξεύρεσης διεθνούς επενδυτή σε συνδυασμό με το αντίστοιχο μερίδιο της Hochtief. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2013.

* Αστέρας Βουλιαγμένης: Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2013 και να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.

* ΔΕΗ: Το ελληνικό Δημόσιο προχωρεί στη μελέτη αξιολόγησης της εθνικής στρατηγικής στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο του 2013.

* ΕΥΑΘ: Η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ θα τροποποιηθεί. Παράλληλα, ποσοστό έως 74% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ θα πωληθεί μέσω διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού, ενώ τα δικαιώματα των χρηστών θα προστατευθούν με ειδικές προβλέψεις στη σύμβαση παραχώρησης. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται τον Μάρτιο του 2013.

* ΕΥΔΑΠ: Θα πωληθεί ποσοστό 61% των μετοχών και θα υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη για την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται τον Απρίλιο του 2013.

* ΕΛΠΕ: Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να διαθέσει το 35,5% των ΕΛΠΕ μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού σε χρόνο που έπεται της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται τον Μάρτιο του 2013.

* ΕΛΤΑ: Εως και 90% των ΕΛΤΑ θα τεθούν προς πώληση μέσω διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται τον Ιανουάριο του 2013 και των δεσμευτικών προσφορών τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Advertisement

Τελευταία τροποποίηση στις 02:05 - 28 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.