ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Θετική η συμφωνία για Ελλάδα, κίνδυνοι παραμένουν

13:02 - 28 Νοε 2012 | Οικονομία
Η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αμβλύνουν την άμεση απειλή για χρεοκοπία της χώρας ή έξοδό της από την ευρωζώνη, είπε η Fitch Ratings.

Αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος αν και παραμένουν αναπάντητα βασικά ερωτήματα και ο κίνδυνος εφαρμογής είναι σοβαρός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, τα μέτρα για τη μείωση του χρέους σε συνδυασμό με την επαναγορά από τους ιδιώτες στα 35 σεντς ανά ευρώ περίπου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κορύφωση του χρέους/ΑΕΠ κοντά στο 179% το 2014 πριν υποχωρήσει στο 124% το 2020.

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, ο οίκος αξιολόγησης είπε ότι θα φτάσει στο 3%-3,5% προς το τέλος της δεκαετίας και ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% από το 2016.

Η Fitch πρόσθεσε ότι δεν θα θεωρήσει την επαναγορά του χρέους ως πιστωτικό γεγονός υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι εντελώς εθελοντική και δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για όσους δεν συμμετάσχουν.

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.