ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πράντερ (ΔΝΤ): Βιώσιμη λύση για την Ελλάδα σημαίνει διαγραφή χρέους με τη συμμετοχή δημόσιων πιστωτών

16:19 - 29 Νοε 2012 | Οικονομία
Χωρίς μια «βιώσιμη λύση για το χρέος» της Ελλάδας -στην οποία, όπως λέει, εξακολουθεί να επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Αυστριακός, Γιόχαν Πράντερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Όπως λέει, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, συμβάλλει μεν σε στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης του ευρώ, αποτελεί όμως μόνον έναν ακόμη συμβιβασμό που θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να συνιστά μια λύση.

Στο ερώτημα, αν «βιώσιμη λύση για το χρέος» σημαίνει διαγραφή χρέους με τη συμμετοχή δημόσιων πιστωτών - κατά της οποίας τάσσονται η Γερμανία και η Αυστρία- αναφέρει πως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο «διαγραφή χρέους», γεγονός όμως είναι ότι το ΔΝΤ και οι ηγέτες στην Ευρωζώνη εκπροσωπούν τελείως διαφορετικές απόψεις ως προς τη λύση της κρίσης, που αφορούν κυρίως την ταχύτητα των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γιόχαν Πράντερ -ο οποίος εκπροσωπούσε επί 25 χρόνια την Αυστρία στο ΔΝΤ και από την 1η Δεκεμβρίου συμμετέχει στο 24μελές διευθυντήριό του- ο κόσμος δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να επιδείξει υπομονή για τα πολύ αργά και διστακτικά βήματα εξυγίανσης.

Είναι σε όλους σαφές ότι μια βιώσιμη λύση, προσκρούει σε εμπόδια «μη οικονομικής φύσης», όπως για παράδειγμα, εκλογικές αναμετρήσεις, προσθέτει, υπονοώντας προφανώς -όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- τις εκτιμήσεις των αγορών ότι μια διαγραφή χρέους για την Ελλάδα θα αναβάλλεται για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξουν νωρίτερα τολμηρότερα βήματα, διότι διαφορετικά, όπως επισημαίνει, θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει η κατάσταση για τους εμπλεκόμενους, καθώς υπάρχει μια επιμονή των αγορών και των αναλυτών για την Ελλάδα, που μπορεί να έχει γρήγορα αρνητικές επιπτώσεις, αν το θέμα καθυστερεί για πολύ χρόνο.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.