ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η επιβολή των μέτρων στην Ευρωζώνη πρέπει να καθυστερήσει» λένε 3 ευρωπαϊκά ινστιτούτα

21:57 - 29 Νοε 2012 | Οικονομία
Τρία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα κάλεσαν σήμερα να καθυστερήσουν ή να παραταθούν χρονικά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν υιοθετηθεί στην ευρωζώνη, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά πάντως στο πλαίσιο όσων ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Το γαλλικό παρατηρητήριο της οικονομικής συγκυρίας (OFCE), το γερμανικό ινστιτούτο IMK αλλά και το δανικό ECLM παρέδωσαν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσίασαν στον Τύπο μια έκθεση την οποία συνέταξαν από κοινού, στην οποία αποπειρώνται να κάνουν μια διάγνωση για τη σημερινή κατάσταση στην ευρωζώνη και παρουσιάζουν διάφορα σενάρια για τη δημοσιονομική εξυγίανση στην ευρωζώνη.

 

Η κοινή «ανεξάρτητη έκθεση για την ετήσια ανάπτυξη» (ΙAGS), ονομασία που παραπέμπει στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί μια απόπειρα «το θέμα να παρουσιαστεί με ένα όραμα διαφορετικό από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του OFCE Φιλίπ Βάιλ.

 

«Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αποφασίζουν να εφαρμόσουν πολιτικές συρρίκνωσης των προϋπολογισμών των κρατών μελών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με επιδεινωμένη οικονομική συγκυρία, ενισχύοντας την επιδείνωση, όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Ζερόμ Κρεέλ.

 

«Η λιτότητα παράγει ακόμα πιο εξασθενημένη ανάπτυξη και επιβραδύνει την δυνατότητα των Ευρωπαίων να μειώσουν πραγματικά τα ελλείμματά τους αλλά και το δημόσιο χρέος τους: πρόκειται για μια εντελώς αντιπαραγωγική πολιτική», είπε ο Κρεέλ.

Μάλιστα, επειδή πρόκειται και για συγχρονισμένες οικονομικές πολιτικές, εξήγησε, πλήττεται άμεσα το εμπόριο σε όλη την ευρωζώνη και το κάθε μέλος «μεταδίδει επιπλέον ύφεση στις όμορες οικονομίες του», πρόσθεσε.

 

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και δεν τίθεται θέμα αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, επισήμανε ο οικονομολόγος.

Η εναλλακτική πολιτική που προτείνουν τα τρία ινστιτούτα είναι να τεθεί ο στόχος να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ με μια κατ' ελάχιστον προσαρμογή 0,5 μονάδα του ΑΕΠ το χρόνο και μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ ως το 2032, δηλαδή «με ένα χρονικό ορίζοντα που είναι 20 χρόνια», τόνισε ο Κρεέλ.

 

Ειδικά για την δημοσιονομική προσαρμογή στη Γαλλία, η έκθεση εισηγείται να ξεκινήσει μόνον το 2016 και ο στόχος του 3% να μην οριστεί ότι θα πρέπει να έχει επιτευχθεί για τα τέλη του 2013. «Μόνον κατ' αυτόν τον ήπιο τρόπο θα συρρικνωθεί και η αναλογία χρέους-ΑΕΠ και θα τονωθεί η ανάπτυξη», επισημαίνεται απερίφραστα από τον οικονομολόγο Κρεέλ.

 

«Στην αναλογία χρέους προς ΑΕΠ υπάρχει τον τελευταίο καιρό μια τάση, να ξεχνιέται το ειδικό βάρος που έχει ο παρονομαστής--το ΑΕΠ», συμπλήρωσε ο οικονομολόγος Βάιλ.

 

Αντίτυπο της κοινής έκθεσης των τριών ινστιτούτων εστάλη στον Πιερ Μοσκοβισί, υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:09 - 29 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.