ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μέρκελ μάς κλείνει το μάτι σε νέο κούρεμα από το 2014

22:00 - 02 Δεκ 2012 | Οικονομία
Η Μέρκελ μάς κλείνει το μάτι σε νέο κούρεμα από το 2014
Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει την χώρα αναγνωρίζει η καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην Bild am Sonntag. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανοίγει, μάλιστα, και «παράθυρο» για ενδεχόμενο νέο ελληνικό κούρεμα, στο μέλλον.

«Φυσικά νιώθω το σκεπτικισμό πολλών πολιτών και τον κατανοώ εν μέρει και επειδή η Ελλάδα κατά τα περασμένα χρόνια συχνά απογοήτευσε τους εταίρους της», δηλώνει η Καγκελάριος και προσθέτει ότι «πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί η ελληνική ηγεσία, δεν θα τήρησε». Συνεχίζει, ωστόσο: «Αλλά θα πρέπει και να δούμε ότι υπό τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά πράγματι πολλά μπαίνουν μπροστά. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται, το μισθολογικό κόστος επίσης. Ανοίγεται, έτσι, η ευκαιρία ώστε να δημιουργηθεί σιγά σιγά ανταγωνιστικότητα και να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη». «Αισθάνομαι στην ελληνική κυβέρνηση επιτέλους μια αποφασιστικότητα να αλλάξει τη χώρα, να δημιουργήσει σύγχρονες δομές - η Γερμανία θα συμμετάσχει σε αυτό, με λόγια και με έργα», προσθέτει.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για τον ελληνικό λαό, η καγκελάριος κάνει λόγο για «μεγάλες θυσίες» με τις οποίες είναι συνδεδεμένη αυτή η μεγάλη αλλαγή για τους περισσότερους Έλληνες - ειδικά οι φτωχότεροι ζουν πολύ δύσκολους καιρούς, επισημαίνει-, αλλά απευθύνει έκκληση «να μη σκεφτόμαστε συνεχώς την αποτυχία και τα σενάρια τρόμου, καθώς η οικονομία, όπως ξέρουμε από τον Λούντβιχ Έρχαρτ, αφορά κατά 50% ψυχολογία, αλλά να συνοδεύσουμε θετικά την επίπονη αλλαγή στην Ελλάδα, ώστε στο τέλος να γίνουν πραγματικότητα πιο θετικά σενάρια».

Η κυρία Μέρκελ εξηγεί ακόμη ότι η διάσωση της Ελλάδας «είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, διότι όλα τα μέτρα λαμβάνονται με το βλέμμα στο σύνολο της Ευρωζώνης και υπηρετούν έτσι κάθε κράτος - μέλος άρα και τη Γερμανία». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «ως τώρα επιτυγχάναμε εισοδήματα από την βοήθεια για την Ελλάδα, τα οποία στο μέλλον δεν θα υπάρχουν».

Αντικρούει τους ισχυρισμούς των Σοσιαλδημοκρατών ότι η χώρα δε λέει στους πολίτες όλη την αλήθεια για το ελληνικό πρόγραμμα, η καγκελάριος τονίζει: «Γνωρίζω το καθήκον μου και γι αυτό λέω στους πολίτες πάντα πώς είναι η κατάσταση. Και θα συνεχίσω να κάνω ό, τι είναι καλύτερο για τη Γερμανία και για την Ευρώπη και ό,τι έχει τις μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις και δε μας εκθέτει σε υπερβολικούς κινδύνους».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, η κα. Μέρκελ σημειώνει: «Το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα "τρέχει" ως το 2014. Για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του προϋπολογισμού, δώσαμε στους Έλληνες δύο χρόνια ακόμη, ως το 2016. Όταν η Ελλάδα, μια μέρα, θα έχει επάρκεια με τα δικά της έσοδα, χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, τότε θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και να την αξιολογήσουμε. Αυτό δεν θα γίνει πριν από το 2014-15, εάν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:04 - 02 Δεκ 2012

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.