ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος μελετά το υπουργείο Οικονομικών

12:32 - 06 Δεκ 2012 | Οικονομία
Νέα σύσκεψη για το φορολογικό νομοσχέδιο θα έχουν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουντην κυβέρνηση.

Στη συνάνστηση θα τεθούν επί τάπητος όλες οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και τα επιδόματα για τα παιδιά, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος είναι οι τροποποιήσεις στην κλίμακα φορολογίας να μην επιβαρύνουν μικρά και μεσαία εισοδήματα ενώ οι αλλαγές στα επιδόματα για τα παιδιά να είναι ευνοϊκότερες για μεγάλο αριθμό φορολογούμενων και ιδιαίτερα για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους όπως άλλωστε προβλέπουν και οι κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά προς το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται ήδη μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν, να καλύψουν τις όποιες απώλειες εσόδων για το δημόσιο από τις ευνοϊκότερες αλλαγές που εξετάζονται στην κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και για τους φορολογούμενους με παιδιά.

Μεταξύ των σεναρίων αυτών είναι η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή η αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης περιουσίας για τους φορολογούμενους με ακίνητα μεγάλης αξίας που θεωρούνται και οι επικρατέστερες σε σχέση με την αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων η οποία, αν και έχει πέσει στο τραπέζι, δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Σημειώνεται ότι σήμερα το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί έως και την ερχόμενη Τρίτη οπότε το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την 13η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων, προέκυψε από την εκκαθάριση 5.593. 450 δηλώσεων, συνολικός φόρος 6, 8 δις ευρώ , εκ των οποίων τα 5,1 δις ευρώ αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τα 1,367 δις ευρώ την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και 293 εκατ ευρώ το τέλος επιτηδεύματος. Πρόκειται για το σύνολο σχεδόν των φορολογικών δηλώσεων αφού απομένουν λίγες ακόμη για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Αναζητείται λύση για το τέλος ακινήτων Ακόμη ένα πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό του τρόπου πληρωμής του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας ύστερα από την δικαστική απόφαση που ανατρέπει την μέχρι τώρα είσπραξή του από τη ΔΕΗ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο είναι η αποστολή των ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η καταβολή του στις εφορίες.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα αφενός για τους φορολογούμενους αφετέρου για να μην προκληθούν προβλήματα στη ροή των προγραμματισμένων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.