ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επισπεύδονται οι αποκρατικοποιήσεις - Eντός του 2013 η πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ, Ελ. Βενιζέλος

01:05 - 07 Δεκ 2012 | Οικονομία
Επισπεύδονται οι αποκρατικοποιήσεις - Eντός του 2013 η πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ, Ελ. Βενιζέλος
Mε 79 διοικητικές και νομοθετικές πράξεις θα ανεβάσει ταχύτητες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων σε μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν άμεσα έσοδα και να αποφευχθούν τα νέα μέτρα που θα θέσουν σε νέες περιπέτειες και κινδύνους τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ήδη από τις μέρες της διαπραγμάτευσης του νέου μνημονίου, η Τρόικα έθεσε πιο πιεστικό χρονοδιάγραμμα στο ΤΑΙΠΕΔ για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων απ’ ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, ενώ η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα δύο συσκέψεις στο Ταμείο για να «τρέξει» τις διαδικασίες.

Στην πρώτη, αυτήν της Δευτέρας, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα Κρατικά Λαχεία, όπου ουσιαστικά η κοινοπραξία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον θα καταθέσει την οικονομική της προσφορά. Αν αυτή είναι σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που έχει ορίσει ο ανεξάρτητος αποτιμητής, τότε θα εξεταστεί, ειδάλλως θα κλείσει ο σχετικός φάκελος.

Την Τετάρτη, κατά τη δεύτερη σύσκεψη, θα τεθεί το ζήτημα του ΟΠΑΠ και των επτά κοινοπραξιών, όπου ουσιαστικά θα πάρουν το "πράσινο φως" προκειμένου να ξεκινήσουν οι οικονομικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ αρχικά προγραμματιζόταν να ξεκινήσει στο δ΄ τρίμηνο του 2013, τώρα αναμένεται να ξεκινήσει στο β΄ τρίμηνο του έτους. Επίσης, νωρίτερα θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΤΑ, του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, κ.ά.

Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εκκρεμότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αν και έχουν μειωθεί σε σχέση με το καλοκαίρι, παραμένουν ακόμη πολλές. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, 38 εκκρεμότητες έχουν ικανοποιηθεί μέσα από ένα σύνολο 86, ενώ παραμένουν άλλες 48 προς επίλυση. Οι περισσότερες εξ αυτών θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή μέσα σε… 20 μέρες.



Οι Κινέζοι…



Ήδη πολλές κινεζικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, καθώς σημαντικό ρόλο στη δημιουργία θετικών εντυπώσεων έχει παίξει και η επιτυχημένη παρουσία - τα τελευταία δύο χρόνια - στo λιμάνι του Πειραιά του κινέζικου ναυτιλιακού ομίλου COSCO.

Συγκεκριμένα ο όμιλος Shanghai International Group αναζητά ευκαιρίες στην Ελλάδα και ενώ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τον τομέα του τουρισμού. Ο όμιλος FOSUN, σχεδιάζει να εισέλθει και στον ελληνικό καταναλωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά η FOSUN αγόρασε το 13,4% των ελληνικών καταστημάτων Folli Follie. Τέλος, η China Development Bank εκδήλωσε την πρόθεση της να στείλει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, γεγονός που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κίνα στην ελληνική οικονομία.



Τι θα συμβεί αν αποτύχει το ΤΑΙΠΕΔ



Νέα μέτρα ως 1 δισ. ευρώ θα επιβληθούν το 2013 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τρόικα.

Η έκθεση προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών από αποκρατικοποιήσεις το 2013 έχει προϋπολογίσει έσοδα 2,58 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός στόχος είναι έως το 2016 να εισπραχθούν 26 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2013 τα 2,58 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων θα προέλθουν από τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το IBC, τη ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ, την Κασσιόπη, από την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, από τα ΕΛΠΕ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την ΛΑΡΚΟ, την Αφάντου Ρόδου, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την αξιοποίηση του αποθηκευτικού χώρου «Νότιας Καβάλας».

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

 

Αλεξάνδρα Τόμπρα

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:48 - 06 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.