ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Η λιτότητα βλάπτει σοβάρα την ανάπτυξη

23:16 - 06 Δεκ 2012 | Οικονομία
Οι πολιτικές με στόχο την μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων οι οποίες εφαρμόζονται στην Ευρώπη είχαν «σημαντική επίπτωση» στην ανάπτυξη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

«Η μείωση των ελλειμμάτων η οποία προς το παρόν προωθείται περισσότερο στην Ευρώπη, παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε σημαντική επίπτωση στην ανάπτυξη», δήλωσε σε συνέντευξή του στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό NPR που μεταδόθηκε την Πέμπτη.

«Εάν το δείτε κατά χώρα, θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι τα κράτη που εφαρμόζουν τα πιο δραστικά πλάνα μείωσης του ελλείμματός τους είναι ταυτοχρόνως αυτά που έχουν τη λιγότερη ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Τα τρία κράτη της ζώνης του ευρώ που λαμβάνουν τη δανειακή βοήθεια της τρόικας, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, υποβάλλονται ταυτόχρονα σε δραστικές θεραπείες λιτότητας, όπως απαίτησαν οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται το ΔΝΤ, και σε αυτά η κοινωνική αμφισβήτηση αυξάνεται, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπέρμαχος μιας πιο ευέλικτης θέσης στους κόλπους του ΔΝΤ, ο Μπλανσάρ αναγνωρίζει ότι έχουν υποτιμηθεί οι επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη, ιδίως στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη διαδοχική χρονιά φέτος.

Την ώρα που έχει φουντώσει για τα καλά ο δημόσιος διάλογος στις ΗΠΑ για το πώς θα αποτραπεί η πτώση στο «δημοσιονομικό βάραθρο», η θεραπεία λιτότητας που διαγράφεται στον ορίζοντα αν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία για την αποφυγή, ο Μπλανσάρ επισήμανε ότι γενικά είναι πολιτικά ευκολότερο να αυξάνεις τους φόρους, παρά να περικόπτεις τις δαπάνες.

«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις ποια ακριβώς είναι η σωστή ισορροπία μείωσης των δαπανών και αύξησης των φόρων», επισήμανε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.