ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυνήγι φοροδιαφυγής μέσω τραπεζών

15:54 - 16 Σεπ 2006 | Οικονομία
Οι εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, αναγκάζει τώρα την κυβέρνηση, να επαναφέρει το μέτρο της υποχρεωτικής πραγματοποίησης όλων των εμπορικών συναλλαγών των επιχειρήσεων μέσω των τραπεζικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “R”, το μέτρο όπου η διαδικασία εφαρμογής του οποίου εξετάζεται στενά από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα προβλέπει ότι για κάθε εμπορική συναλλαγή, πλην των λιανικών αποδείξεων, η εξόφληση θα πραγματοποιείται μέσω της κατάθεσης του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό του υπόχρεου ή με την έκδοση επιταγής. Επίσης, μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων  θα εξοφλούν υποχρεωτικά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τους προμηθευτές τους.

Συγκεκριμένα σε κάθε συναλλαγή θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των συναλλασσομένων και τα στοιχεία αυτά  θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η τελευταία με τη σειρά της θα τα αντιπαραθέτει με τα στοιχεία που έχει «φυλαγμένα» στο ηλεκτρονικό της αρχείο και τα οποία προέρχονται από τις ετήσιες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών ( δηλώσεις εισοδήματος, συγκεντρωτικές δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.).                          

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει σε αυτή την απόφαση μετά την διαπίστωση ότι όλα τα κατά καιρούς μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν επιφέρει κανένα καίριο χτύπημα κατά του φαινομένου της φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα να «πληγώνεται» ολοένα και περισσότερο η ελληνική οικονομία και να στενεύουν τα περιθώρια κοινωνικών παροχών για την κυβέρνηση.    

’λλωστε υπενθυμίζεται ούτε η απόφαση της υποχρεωτικής χρησιμοποίησης δίγραμμων επιταγών για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την κυβέρνηση - μέτρο το οποίο ενεργοποιήθηκε για τον περιορισμό των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων τα κυριολεκτικά έχουν κατακλύσει την αγορά – δεδομένου του «πλούτου» των εφευρέσεων που ανακάλυψαν οι έξυπνοι της αγοράς ξεγλιστρώντας έτσι από την νόμιμη φορολογική οδό. Να σημειωθεί ότι το «σπάσιμο» των επιταγών σε μικρότερα ποσά ήταν μία από τις ιδέες ή τα τεχνάσματα που επιστράτευσαν αρκετοί για να ξεφύγουν την διάταξη που εμπνεύστηκε ο νομοθέτης.   

Μοναδικό ίσως «εμπόδιο» για την κυβέρνηση αποτελεί η νέα ταλαιπωρία που θα υπεισέλθει για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες το υποχρεωτικό πέρασμα από το «γκισέ» των τραπεζών, αν και όπως ανέφερε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών όταν ετέθη παλαιότερα σε δημόσια διαβούλευση το μέτρο αυτό βρήκε αρκετούς υποστηρικτές.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.