ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Σε υψηλά ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος

10:40 - 18 Σεπ 2006 | Οικονομία
Στις 106,1 μονάδες, την ανώτερη τιμή των τελευταίων ετών, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, έναντι 105,6 τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Η άνοδος του δείκτη συνδέεται με το θετικότερο επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Επίσης, σύμφωνα με τα εποχικώς εξομαλυμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται άνοδος του δείκτη και στο λιανικό εμπόριο, η οποία οφείλεται κυρίως στις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του προηγούμενου μήνα και στο γεγονός ότι, παρά τις έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει από την αρχή του έτους διατηρείται και τον Ιούλιο σε υψηλά επίπεδα.

Αντίθετα, οριακή μείωση σημειώνει ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών, ύστερα από μία περίοδο βελτίωσης τους προηγούμενους δύο μήνες, τον Ιούλιο μειώνεται στις -33 μονάδες (-31 μονάδων τον Ιούνιο), τόσο λόγω ενίσχυσης των ήδη αρνητικών προβλέψεων για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών, όσο και λόγω της έλλειψης πρόθεσης προς αποταμίευση.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε τον Ιούλιο περαιτέρω άνοδο, στις 109,5 μονάδες έναντι 108,7 μονάδων.

Βιομηχανία: Μετριοπαθέστερες οι προβλέψεις ανόδου της παραγωγής

Τον Ιούλιο, οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των βιομηχανιών παρουσιάζουν υποχώρηση έναντι του Ιουνίου, με αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών από 107,7 μονάδες σε 103,8. Η τιμή αυτή όμως παραμένει σαφώς υψηλότερη του αντίστοιχου μήνα του 2005 (90,5 μονάδες). Η εξέλιξη του δείκτη επηρεάστηκε αφενός από τις μετριοπαθέστερες προβλέψεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και αφετέρου, από τη στασιμότητα του επιπέδου παραγγελιών. Το επίπεδο αποθεμάτων διατηρήθηκε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Κατασκευές: Θετικότερες εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα

Ενισχυμένη εμφανίζεται η δραστηριότητα στις κατασκευές με το δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών του τομέα να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2004. Η άνοδος του δείκτη στις 106,9 μονάδες έναντι 102,9 μονάδων τον Ιούνιο οφείλεται στις εκτιμήσεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων για μεγέθη που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση, όπως η πορεία των εργασιών ή το επίπεδο των προς εκτέλεση έργων.

Λιανικό εμπόριο: Εποχική Υποχώρηση

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό Εμπόριο μειώνεται στις 119 μονάδες έναντι 122,2 μονάδων τον Ιούνιο. Η μείωση ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί εποχική, εκτίμηση που στηρίζεται στη βελτίωση που παρουσιάζουν τα εποχικά εξομαλυμένα στοιχεία. Η μείωση του δείκτη είναι αποτέλεσμα των μετριοπαθέστερων προβλέψεων και εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις. Ειδικότερα, ελαφρώς μειωμένο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει ότιοι πωλήσεις αυξήθηκαν την τρέχουσα περίοδο. Τους προσεχείς μήνες το 50% των επιχειρήσεων (56% τον Ιούνιο) αναμένει αύξηση της ζήτηση, ενώ ενισχύεται το ποσοστό αυτών που προβλέπουν ότι θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο. Συγκρατημένες είναι οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την απασχόληση, καθώς το 80% προβλέπει σταθερότητα. Τέλος, μετριοπάθεια χαρακτηρίζει τις προβλέψεις για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές, καθώς περιορίζεται το ποσοστό αυτών που αναμένει άνοδο.

Υπηρεσίες: Ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα των υπηρεσιών αυξάνεται στις 113,3 μονάδες έναντι 111,1 μονάδων τον Ιούνιο, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων ετών. Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στις θετικότερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση.

Εμπιστοσύνη καταναλωτών: Απαισιόδοξες οι προβλέψεις

Τον Ιούλιο ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών ύστερα από δυο μήνες σταδιακής βελτίωσης, υποχωρεί και πάλι στις -33 μονάδες έναντι -31 μονάδων τον Ιούνιο. Αρνητική επίπτωση στην πορεία του δείκτη έχει η εντονότερα αρνητική στάση των καταναλωτών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ επίσης δυσμενείς είναι οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού. Παράλληλα αποδυναμώνονται οι προθέσεις των καταναλωτών για αποταμίευση ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις τους για την εξέλιξη της ανεργίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.