ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιπλέον χρηματοδότηση για το buy back θέλει η Ελλάδα

13:51 - 12 Δεκ 2012 | Οικονομία
Επιπλέον χρηματοδότηση για το buy back θέλει η Ελλάδα
Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να αποδεχθεί όλες τις προσφορές ύψους 31,9 δις ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο της επαναγοράς του χρέους της, εάν οι διεθνείς δανειστές αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το εγχείρημα αυτό κατά 1,29 δις ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μέση τιμή περίπου 33,8% της ονομαστικής αξίας για όλα τα ομόλογα που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η Ελλάδα αναζητά επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,29 δις ευρώ από τους διεθνείς δανειστές της προκειμένου να αποδεχθεί όλες τις προσφορές ύψους 31,9 δις ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο της επαναγοράς του χρέους της. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για τη διαδικασία της επαναγοράς, που στόχο έχει τη μείωση του χρέους της χώρας και την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας από τους διεθνείς δανειστές, το EFSF θα χρηματοδοτούσε την επαναγορά με περίπου 10 δις ευρώ. Ωστόσο, η Αθήνα είπε ότι θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια 1,29 δις ευρώ για να επαναγοράσει όλα τα ομόλογα που πρόσφεραν οι επενδυτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση τιμή που πρόκειται να καταβληθεί ανέρχεται περίπου στο 33,8% της ονομαστικής αξίας -αρκετά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, όταν συμφωνήθηκε η διαδικασία τον περασμένο μήνα. Εάν οι διεθνείς δανειστές εγκρίνουν την επιπλέον χρηματοδότηση, η ημερομηνία διακανονισμού για τη συναλλαγή θα είναι η 18η Δεκεμβρίου. Ο ΟΔΔΗΧ δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίπτωση που θα έχει η επαναγορά στην βιωσιμότητα του χρέους. Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος ανέφερε σε ακρόαση στη βουλή ότι οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν τις απώλειές τους από την επαναγορά χρέους στα 2 δις ευρώ περίπου. Ο κ. Προβόπουλος δεν διευκρίνισε σε τι είδους απώλειες αναφερόταν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για να απορροφήσουν την επίπτωση της συμμετοχής μέσω αναβαλλόμενης φορολογίας.

 

Πόσα

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 11,1 δισ. ευρώ εάν δεχτεί όλες τις προσφορές που υποβλήθηκαν. "Το Eurogroup θα συζητήσει για το εάν θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα για να αγοράσει το σύνολο των προσφορών", σημείωσε.

Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί από το Eurogroup συνολικά 10 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι εάν η Ελλάδα αγοράσει το σύνολο των ομολόγων "τότε θα φτάσουμε σε μείωση του χρέους της τάξης του 11% του ΑΕΠ" όπως είναι ο στόχος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Νοεμβρίου.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι και οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, συμμετείχαν στην επαναγορά όπως και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί να πουλήσουν το 67% του συνολικού χαρτοφυλακίου, αναφέρει το πρακτορείο. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί πλέον στο 100% σχεδόν, προσθέτει.

"Οι ελληνικές τράπεζες ήταν υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχουν στην επαναγορά", δήλωσε υψηλόβαθμος τραπεζικός αξιωματούχος."Τώρα τα ομόλογα που θα χρησιμοποιήσουν για να δανειστούν χρήματα από την ΕΚΤ θα είναι ομόλογα του EFSF κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα μειώνει την έκθεση της στην Ελλάδα".

 

Προσφορές

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι η διαδικασία για την επαναγορά των ομολόγων συγκέντρωσε προσφορές συνολικού ύψους 31,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης με γνώση της δημοπρασίας ανέφερε ότι η τιμή που καταβλήθηκε για τα ομόλογα δεν θα είναι αρκετή για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Η πηγή αναφέρει ότι η μέση τιμή ήταν στα 33,5 cents στο ευρώ, ελαφρώς μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η διαδικασία οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος χαμηλότερο του αρχικού στόχου για 11%. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 126,6% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2020, παραμένοντας πάνω από το στόχο του ΔΝΤ για 124%.

Ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει το Eurogroup είναι το κατά πόσο το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι αρκετό για να μειωθεί το χρέος στο 124% το 2020, όπως είναι ο στόχος. Κατά ορισμένους υπολογισμούς φαίνεται ότι θα υπάρξει υπέρβαση, δηλαδή το χρέος θα είναι της τάξης του 126,6% το 2020.

 

Αποτέλεσμα

«Το αποτέλεσμα δεν είναι κακό», εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Η ίδια πηγή «βλέπει» ότι «εκπληρώνονται τώρα οι όροι για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ της δανειακής βοήθειας». Η τελική απόφαση θα ληφθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το ΔΝΤ θα απελευθερώσει εντός του τρέχοντος έτους τους πόρους της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα που του αναλογούν. Πάντως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση μετά τη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία συζήτησαν το αποτέλεσμα της επιχείρησης επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. «Ήταν μόνο μια καταγραφή των πεπραγμένων» δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης.
Τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς του χρέους χαιρέτισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην ουσία του θέματος και σε αριθμούς.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 12 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.