ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρύφτηκαν οι Κασσάνδρες του Grexit...

01:05 - 17 Δεκ 2012 | Οικονομία
Κρύφτηκαν οι Κασσάνδρες του Grexit...
Σήμερα έρχεται η δόση - μαμούθ στα ταμεία της χώρας μας, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι όσοι πόνταραν και διέβλεπαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, διαψεύστηκαν εκ νέου. Οι Ευρωπαίοι, παρά το γεγονός ότι δείχνουν το αυστηρό πρόσωπό τους στην ελληνική κυβέρνηση, έχουν αποφασίσει και το αποδεικνύουν ότι θέλουν την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη.

Ήδη, οι Κασσάνδρες που έβλεπαν μέχρι το τέλος του έτους την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, διαψεύστηκαν. Η Citigroup έδινε πιθανότητες έως και 90%, τις οποίες εσχάτως βέβαια τις "κατέβασε" στο 60%, επιμηκύνοντας το χρόνο στο οποίο αυτό θα γίνει.

 

Στοίχημα κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

 

Διάφοροι αναλυτές στην Goldman Sachs έβλεπαν τους Ευρωπαίους να διώχνουν την Ελλάδα κακήν κακώς από το ευρώ, αλλάζοντας όμως τη στάση τους μετά την ανάληψη πολλών projects στη χώρα μας. Κωλοτούμπα έκανε και ο El-Erian της Pimco, ο οποίος μάλιστα παραδέχτηκε ότι υπάρχει πολιτική βούληση στην Ευρώπη για να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.


Ο γνωστός dr - doom, Nouriel Roubini, συστήνει συνεχώς στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ, καθώς έτσι τη συμφέρει καλύτερα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της. Ο μεγαλοεπενδυτής John Paulson, αποκάλυψε ότι αν και είχε τηρήσει θέσεις κατά της Ελλάδας και υπερ του Grexit, αναγκάστηκε να περιορίσει την έκθεση των κεφαλαίων του στην Ελλάδα και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, ώστε να περιορίσει τις απώλειες.

Ο John Brynjolfsson, πρώην κορυφαίος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco, δήλωνε ότι στοιχημάτιζε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως σημειώνει, θα είναι δύσκολο για τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να κατευνάσουν την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να εξοργιστούν οι πολιτικοί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η προσαρμογή που έχει κάνει ο ίδιος στην στρατηγική του πρόσφατα είναι να αυξήσει κατά πολύ τις short θέσεις στο ευρώ.

Οι Γερμανοί φαίνεται πως δεν πείθονταν από την προσπάθεια της Ελλάδας να δείξει καλή... διαγωγή και για το λόγο αυτό προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών, φέρεται να εξέταζε  το πιθανό κόστος που θα προκαλούσε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να απομακρύνεται, με τις Κασσάνδρες να αναμένουν την επόμενη γκέλα για να επανεμφανιστούν...

Τελευταία τροποποίηση στις 01:24 - 17 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.