ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζέφρι Ζακς: Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους, είναι χρεοκοπημένη

20:03 - 10 Ιαν 2013 | Οικονομία
Διαγραφή του ελληνικού χρέους ζητά ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζέφρι Ζακς σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα χρεοκοπημένη.

«Δεν έχει νόημα να ζητούν από τους Έλληνες περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να δώσουν», δήλωσε ο κ. Ζακς τονίζοντας ότι «για τον Γερμανό φορολογούμενο αυτό θα σημάνει απώλειες, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να το υποστεί, διαφορετικά δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας», Μάλιστα, ο συνέκρινε την κατάσταση των Ελλήνων με αυτήν που επικρατούσε στην Λατινική Αμερική πριν από 30 χρόνια και εξηγεί: «Στην δεκαετία του '80 η Λατινική Αμερική υποβλήθηκε στα ίδια προγράμματα όπως σήμερα η Ελλάδα.

Οι χώρες εκεί είχαν αποτύχει, η μια μετά την άλλη. Το αποτέλεσμα: λαϊκισμός, ταραχές, οικονομική κατάρρευση. Η Λατινική Αμερική ανέκαμψε, όταν οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, διέγραψαν ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Ακριβώς αυτό θα πρέπει να κάνει τώρα και η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Δεν έχει κανένα νόημα να ζητούν από τους Έλληνες περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να δώσουν». Ο Αμερικανός οικονομολόγος αναγνωρίζει ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι δυσάρεστο για το Βερολίνο και για την Γερμανίδα καγκελάριο, ο οποίος, όπως λέει, θα πρέπει να πει στους ψηφοφόρους: «Χάσαμε ένα μέρος των χρημάτων μας, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την ευκαιρία για μια ρεαλιστική καινούργια αρχή».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.