ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΔΝΤ ζητά να φύγει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αν δεν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις μέχρι το καλοκαίρι - Καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις

23:05 - 18 Ιαν 2013 | Οικονομία
Το ΔΝΤ ζητά να φύγει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αν δεν προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις μέχρι το καλοκαίρι - Καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις
Να σταματήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις και να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, διαφορετικά, όπως αναφέρει θα πρέπει να αλλάξει άμεσα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, ζητά, να ολοκληρωθούν 21 αποκρατικοποιήσεις έως τον προσεχή Ιούνιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, σε περίπτωση που σημειωθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τόσο στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, όσο και στον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν, θα πρέπει: (α) να καταργηθεί η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή που προβλέπει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα έχει λόγο για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΚΟ του τομέα των υποδομών) πριν από την υλοποίησή τους, και (β) να αντικατασταθεί η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

 

Tόσο τραπεζικές, όσο και κυβερνητικές πηγές "βλέπουν"... γκάζια και άσκηση πίεσης προς την πλευρά της κυβέρνησης να επισπεύσει επιτέλους τις αποκρατικοποιήσεις και να φανεί συνεπής στους στόχους της, ενώ επαναφέρονται τα ερωτήματα για την ολιγωρία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την προηγούμενη διοίκηση των κ.κ. Κ. Μητρόπουλου και Ι. Κουκιάδης.

 

"Τα έσοδα το 2012 από τις αποκρατικοποιήσεις θα έπρεπε να φτάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, υπήρξε απόλυτη στασιμότητα", γράφει στην έκθεσή του το ΔΝΤ. Εάν ο έλεγχος της τρόικας το α΄ εξάμηνο εφέτος δείξει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, η κυβέρνηση «θα πρέπει να εξετάσει δραστικές διοικητικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των σημερινών μάνατζερ από ξένους ειδικούς», αναφέρει το ΔΝΤ.

 

Την ίδια ώρα, γίνεται εκτενής αναφορά στην προετοιμασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα στη δημιουργία μιας «δεξαμενής» 3.150 ακινήτων με εκτιμώμενη αξία 10 δισ. ευρώ που θα αποτελέσει τη βάση των ιδιωτικοποιήσεων για τα επόμενα δύο τρία χρόνια αλλά και επιπλέον 10.000 περιουσιακών στοιχείων με αξία επιπλέον 8 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση των μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων.

Συνολικά προβλέπονται έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 6 δισ. ευρώ έως το 2014, 10 δισ. ευρώ έως το 2016, 23,5 δισ. ευρώ έως το 2020 συμπεριλαμβανομένων των 1,6 δισ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί έως σήμερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:19 - 19 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.