ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aποφάσεις για το short selling εντός της εβδομάδας

13:14 - 28 Ιαν 2013 | Οικονομία
Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αν θα παρατείνει την απαγόρευση του short selling ή όχι δεδομένου ότι στις 31 Ιανουαρίου λήγει η δίμηνη παράταση που έχει δοθεί. Το σκεπτικό πίσω από την αλλαγή αυτή είναι αφενός ότι εκτός από την Ισπανία, στις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη αρθεί οι σχετικές απαγορεύσεις και αφετέρου ότι μία τέτοια κίνηση θα έδινε στην αγορά «σήμα» βελτίωσης του κλίματος.

 

Η όποια απόφαση σχετικά θα ληφθεί πάντως σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Αξιών (ESMA).

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πλέον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, κάθε σχετική απόφαση έχει τρίμηνη διάρκεια.

Η πρώτη απαγόρευση του short-selling από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίστηκε στις 8 Αυγούστου 2011 με ισχύ από τις 9 Αυγούστου έως τις 7 Οκτωβρίου 2011,.

Ακολούθησαν παρατάσεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2011, 27 Ιανουαρίου 2012, 25 Ιουλίου 2012 , 31 Οκτωβρίου 2012, καθώς και η τρέχουσα που λήγει στο τέλος του μήνα. Αυτό δεν άλλαξε σε τίποτα την... προδιαγεγραμμένη πορεία της αγοράς προς τα κάτω με αποκορύφωμα τον πάτο των 477 μονάδων που είχε πιάσει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τον περασμένο Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι η άρση της απαγόρευσης ενδεχομένως να επιτείνει τις πιέσεις στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, ενόψει μάλιστα των αυξήσεων κεφαλαίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.