ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντώνης Σαμαράς: Ο TAP έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα

01:06 - 29 Ιαν 2013 | Οικονομία
Την αμέριστη σύγκριση της ελληνικής κυβέρνησης στον Trans Adriatic Pipeline εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνάντηση με τους με εκπροσώπους των διεθνών μετόχων και της διοίκησης του Trans Adriatic Pipeline (TAP). Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τον αγωγό ως έργο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης σε μία συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, κι από την πλεου ΤΑΡ ο Γενικός Διευθυντής Kjetil Tungland, ο κ. Markus Brokhof, μέλος τους Διοικητικού Συμβουλίου της Axpo Trading, ο κ. Oliver Giese, Πρώτος Αντιπρόεδρο Διαχείρισης Υποδομών της EON, ο κ. Bjarne Bull-Berg, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Statoil, ο  κ. Rikard Scoufias, Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, και ο κ. Στάθης Θεωδορόπουλο, Σύμβουλος του TAP.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAP Kjetill Tungland δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ενισχύει τις πιθανότητες επιτυχίας της ελληνικής διαδρομής, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της απόφασης για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ανεκτίμητη στήριξη που μας έχει προσφέρει».
 
Μιλώντας εκ μέρους των μετόχων του TAP, o κ. Markus Brokhof της Axpo Trading σχολίασε: «Είμαστε περήφανοι για την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του TAP στο πλαίσιο ενός έργου που θα συμβάλει στην εισροή Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και θα προσφέρει ανεκτίμητα οικονομικά πλεονεκτήματα στη χώρα».
 
Ο κ. Bjarne Bull-Berg της Statoil σχολίασε: «Είμαστε ευγνώμονες προς τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη που προσφέρει στις προσπάθειες του TAP να υλοποιήσει την ελληνική διαδρομή η οποία θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η προσήλωσή μας στην Ελλάδα και τον TAP παραμένει ισχυρή».
 
Ο κ. Oliver Giese της E.ON Ruhrgas δήλωσε: «Μόλις ληφθεί η απόφαση επένδυσης, η υλοποίηση του TAP θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή και είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα. Ο TAP και οι μέτοχοί του έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν το έργο του TAP εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, όπως αυτά έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης».
 
Ο κ.  Rikard Scoufias, Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της θετικής συνεργασίας μεταξύ του TAP και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ως διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα, μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
 
Με 1,5 δισεκατομμύριο Ευρώ, ο TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στην Ελλάδα.
 
Ο TAP συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την οριστική επιλογή της οδού μεταφοράς του αερίου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013 από την κοινοπραξία του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν. Ο TAP αποτελεί τη μοναδική επιλογή αγωγού που διασχίζει την Ελλάδα.
 

Σχετικά με τον TAP

 
Ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) είναι ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας στη Νότια Ιταλία και περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, καθώς και τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο TAP θα ανοίξει έναν νέο, τον επονομαζόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη και θα δημιουργήσει μια νέα διέξοδο στην αγορά για το φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα.
 
Το έργο διαθέτει τη δυνατότητα επέκτασης της μεταφορικής του ικανότητας από τα 10 στα 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Επίσης, ο TAP έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει αντίστροφη φυσική ροή για έως και το 80% της μεταφορικής του ικανότητας και προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός σε περίπτωση επιχειρησιακής διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου.
 
Μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.