ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζονται τα αρνητικά νέα για την ελληνική μεταποίηση - Στο 41,7 ο PMI για τον Ιανουάριο

14:12 - 01 Φεβ 2013 | Οικονομία
Με ύφεση ξεκίνησε το 2013 για την εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα, καθώς η συνεχιζόμενη μείωση των νέων παραγγελιών είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει και άλλο η παραγωγή και η απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας της Markit που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο δείκτης ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 41,7 από 41,4 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει σε μεγάλη απόσταση από το 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση δραστηριοτήτων. Η ροή των νέων παραγγελιών περιορίστηκε τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 11 μηνών, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης.

 

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών και με τον υψηλότερο σχεδόν ρυθμό από το 1999, όταν ξεκίνησε να διεξάγεται η έρευνα. Παράλληλα, ο ρυθμός μείωσης των παραγγελιών από το εξωτερικό επιβραδύνθηκε, κάτι που υποδεικνύει πως η εγχώρια ζήτηση είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην απόδοση του κλάδου.


Η εξασθένιση των παραγγελιών είχε αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή, που συνέχισε να μειώνεται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τον Δεκέμβριο. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές προχώρησαν σε νέες περικοπές προσωπικού, με το ρυθμό μείωσης της απασχόλησης, ωστόσο, να εξασθενεί σε σχέση με το Δεκέμβριο και να καταγράφει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 19 μηνών.


"Το νέο έτος δεν κατόρθωσε να φέρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας οδεύει προς την ανάκαμψη", σχολίασε ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit.


"Αν μη τι άλλο, τα στοιχεία του Ιανουαρίου υπέδειξαν ότι η ύφεση ενδέχεται να επιδεινωθεί πριν παρουσιάσει κάποια βελτίωση, καθώς οι εισερχόμενες νέες εργασίες υποχωρούν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα της έρευνας", πρόσθεσε.


Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά φέτος με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,5% μετά από ύφεση 6,5% πέρυσι βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού.


Οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν για 23ο μήνα, παρά το γεγονός οτι οι τιμές εισροών συνέχισαν να αυξάνονται - αν και με χαμηλότερο ρυθμό εν μέρει εξαιτίας του ισχυρότερου ευρώ.


"Η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των τιμών εισροών κατέστησε λιγότερο επώδυνες τις συνεχιζόμενες μειώσεις στις τιμές εργοστασίου, ανέφερε ο Smith.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.