ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το συμβόλαιο με την εταιρεία Total ενέκρινε η κυπριακή κυβέρνηση

19:48 - 05 Φεβ 2013 | Οικονομία
Το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη το συμβόλαιο με την εταιρεία Total στην οποία θα χορηγηθεί η σχετική άδεια έρευνας υδρογονανθράκων για τα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τις συνεδρίες της 30ής Οκτωβρίου και 19ης Δεκεμβρίου 2012 αποφάσισε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Total όσον αφορά τη χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων για τα τεμάχια 10 και 11.»

» Oι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 13 Νοεμβρίου του 2012, ήταν εντατικές και ολοκληρώθηκαν μετά από 12 γύρους πολυήμερων συναντήσεων. Κατά την περίοδο αυτή η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, σε συχνές συσκέψεις που πραγματοποιούσε, ετηρείτο ενήμερη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.»

» Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο αρμόδιος Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού συνεπικουρείτο από τη συμβουλευτική του ομάδα την οποία αποτελούσαν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο Βοηθός Γενικός Λογιστής, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, ο Νομικός και Λογιστικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εμπορίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ κ. Σταύρος Σταύρου, ο κ. Χατζηττοφής και η κα Αντωνίου.»

» Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επετεύχθησαν βελτιώσεις επί των αρχικών τεχνικών και οικονομικών προτάσεων της εταιρείας Total. Ο Υπουργός Εμπορίου, αφού έκρινε ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν ήταν επιτυχείς, σύμφωνα με τον κανονισμό 7 των σχετικών περί υδρογονανθράκων κανονισμών, υπέβαλε στο Υπουργικό Συμβούλιο το συμβόλαιο, το οποίο και εγκρίθηκε σήμερα.»

»Αφού το συμβόλαιο υπογραφεί από τα δύο μέρη θα χορηγηθεί η σχετική άδεια έρευνας υδρογονανθράκων στην εν λόγω εταιρεία για τα τεμάχια 10 και 11.»

Αυτή η απόφαση είναι σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή συμβολαίων με τις εταιρείες ENI/KOGAS για άλλα τρία τεμάχια.

Ο συνολικός αριθμός των τεμαχίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τα οποία χορηγήθηκαν άδειες έρευνας υδρογονανθράκων ανέρχεται στα πέντε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.