ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδια για «κούρεμα»του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το ΥΠΟΙΚ

14:09 - 06 Φεβ 2013 | Οικονομία
Σχέδια για «κούρεμα»του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το ΥΠΟΙΚ
Σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τη μεταβίβαση ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο απεργάζεται μειώσεις στο φόρο μεταβίβασης, με σκοπό να μαζέψει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών,Γιάννης Στουρνάρας, με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τη φορολογία στα ακίνητα, θα τεθεί στο τραπέζι η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

 

Με τα σημερινά δεδομένα ο φόρος είναι στο 10% για τη μεταβίβαση ακινήτου αξίας άνω το 20.000 ευρώ και στο 8% για αξία κάτω των 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες,  στη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ θα προκριθεί μια μείωση που θα ρίξει στό φόρο στο 3% έως 6%.  Ακόμα, για τη περαιτέρω μείωση του κόστους μεταβίβασης, αναμένεται να εξεταστεί και νέο «κούρεμα» στις αμοιβές των συμβολαιογράφων.

 

Στο ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων, αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση για αφορολόγητη ατομική περιουσία: 50.000 €  ενώ οι φορολογικοί συντελεστές πρόκειται να διαμορφωθούν από 0,1% έως 1,5%. Υπάρχει μία σκέψη να εφαρμοστεί υψηλότερος ανώτατος συντελεστής 2% για περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ.

Οσον αφορά στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένεται να εφαρμοστεί διαφορετικό αφορολόγητο και συντελεστές από τα υπόλοιπα ακίνητα, ενώ για τη φορολόγηση των χωραφιών των κατ΄ επάγγελμα αγροτών θα εξεταστεί πρόταση για ειδικό αφορολόγητο με χαμηλότερους συντελεστές.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:33 - 06 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.