ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποσύρθηκε τροπολογία για τα στοιχεία των υπό ιδωτικοποίηση εταιρειών

19:17 - 06 Φεβ 2013 | Οικονομία
Απέσυρε η κυβέρνηση την τροπολογία η οποία υποχρεώνει τις διοικήσεις των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών να παραδίδουν μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στους υποψήφιους επενδυτές, το σύνολο των εμπιστευτικών-απόρρητων πληροφοριών που διέπει τον χαρακτήρα τους (μεταξύ αυτών τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων κ.ά).

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την τροπολογία που υπέγραφαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης, αποκτούσε το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα αυτά, είτε για τον εαυτό του, είτε για λογαριασμό των υποψηφίων επενδυτών, ενώ οι κοινοποιούσες εταιρείες όπως το ΤΑΙΠΕΔ, εξαιρούνται από κάθε αστική ή διοικητική ευθύνη για την αποκάλυψη των εν λόγω πληροφοριών.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών εταίρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οδήγησαν στην απόσυρση της ρύθμισης.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μ. Παπαγεωργίου, «η τροπολογία αποσύρεται για να επανέλθει αναδιατυπωμένη σε επόμενο νομοσχέδιο ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και το έργο του ΤΑΙΠΕΔ».

Αρχικά η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα επαναδιατύπωνε την τροπολογία, ωστόσο επέλεξε την αποσύρει.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ και το ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει ώστε να συζητηθεί εκ νέου στην πραγματική της βάση, μετά και τις επαναδιατυπώσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Παπαδημούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δίνει φόρα παρτίδα τα απόρρητα σχέδια των προς πώληση εταιρειών στους επενδυτές».

Ο κ. Παπαδημούλης είπε «κάλλιο αργά παρά ποτέ», αναφορικά με την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει την κουτοπόνηρη νοοτροπία με την κατάθεση τροπολογιών».

Ζήτησε δε να επανέλθει το θέμα στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές παρουσία και των συναρμοδίων υπουργών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.