ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμπανάκι κινδύνου για έσοδα και ιδιωτικοποιήσεις – Φόβοι για ενεργοποίηση της ρήτρας ισοδύναμων

01:05 - 07 Φεβ 2013 | Οικονομία
Καμπανάκι κινδύνου για έσοδα και ιδιωτικοποιήσεις – Φόβοι για ενεργοποίηση της ρήτρας ισοδύναμων
Με το «καλημέρα» της νέας οικονομικής χρονιάς η ύφεση κτυπά την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, φέρνοντας στον ορίζοντα την απειλή λήψης ισοδυνάμων με περικοπή δαπανών.

Ήδη, από τον πρώτο μήνα καταγράφεται πρόβλημα εσόδων, με τις εισπράξεις από το ΦΠΑ, να καταγράφουν υστέρηση έως και 7% μόλις τον Ιανουάριο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η υστέρηση ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα εστιάζεται όχι τόσο στη μη πληρωμή, αλλά στη μείωση της κατανάλωσης, όπως καταγράφεται σε συγκεκριμένους τομείς, που μάλιστα είναι υπερφορολογημένοι, όπως τα καύσιμα και τα ποτά. Ενδεικτικά στα αλκοολούχα υπάρχει μείωση των φορολογικών εσόδων (από ΕΦΚΟΠ & ΦΠΑ) το 1ο εξάμηνο 2012, που έφθασε σε επίπεδα προ του 2009, τάση η οποία επιδεινώνεται.
Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται 4ημερη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τις 36 μεγαλύτερες εφορίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (11-14 Φεβρουαρίου). Ωστόσο υπάρχουν έντονες γκρίνιες εφόρων για την έλλειψη ελεγκτικού προσωπικού που προκάλεσε η «αποψίλωση στελεχών» με στόχο τη στήριξη της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων.
 
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι εισπράξεις από το ΦΠΑ εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 11,4% το 2012 σε σύγκριση με το 2011 λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης, με το οικονομικό επιτελείο να βλέπει την εκτέλεση του προϋπολογισμού να κινδυνεύει εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες δείχνουν ότι ένας στους πέντε  δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται μήνα με τον μήνα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
 
Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και κατά συνέπεια δεν αποδίδει τους αναλογούντες φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.
Το προηγούμενο έτος έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 5.319.711 δηλώσεις ΦΠΑ. Ωστόσο υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 4.140.911 δηλώσεις.
Επίσης, το 2012 έγιναν 21.057 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν 434.317 εκατομμύρια ευρώ φόροι και πρόστιμα. Οι εισπράξεις ανήλθαν σε 93,455 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 21,52%).
 

Aνησυχητικά δείγματα

Τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα ετέθησαν ενώπιον των πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη, που είχαν. Άλλωστε ο κίνδυνος επιβολής ισοδύναμων με περικοπή δαπανών, εφόσον δεν πιάσει το υπουργείο Οικονομικών τους στόχους είναι υπαρκτός. Εντείνεται και λόγω της υστέρησης των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις (σ.σ. η μοναδική αποκρατικοποίηση που έγινε ήταν αυτή της Κασσιόπης στην Κέρκυρα...), που ήδη γνωρίζουν δυσκολίες, λόγω και των ευαίσθητων γεωπολιτικών ισορροπιών.
Οι πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρίες στα έσοδα, καθώς άλλες περικοπές δεν μπορούν να προστεθούν στις ήδη υφισταμένες μισθών και συντάξεων που έγιναν αισθητές στα οικογενειακά βαλάντια στο τέλος του Ιανουαρίου.
 
Γι΄ αυτό και με την επίμονη των κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλου αποφασίστηκε η νέα συνάντηση των αρχηγών να ασχοληθεί με την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων και την δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:08 - 07 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.