ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ρέστα της δίνει η ρωσική Sintez για την εξαγορά της ΔΕΠΑ - Interfax: Ρωσικό το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα

12:21 - 12 Φεβ 2013 | Οικονομία
Έως 1,9 δις ευρώ προσφέρει η Sintez για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, το υψηλότερο τίμημα από όλους τους υποψηφίους, ανέφερε την Τρίτη η ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη τραπεζική πηγή.
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι για την εταιρία είναι η Gazprom, η αζέρικη SOCAR και δύο ελληνικοί όμιλοι - η M&M GasCo-Mυτιληναίος-Motor Oil  και η PPF με την ΓΕΚ Tέρνα. Εκπρόσωπος της Sintez δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.
 
H Sintez ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Leonid Lebedev και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ρωσία και ακίνητα.
 
H Kommersant ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε το data room για τους υποψήφιους επενδυτές στις 6 Φεβρουαρίου, το οποίο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την Τετάρτη, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 12 Απρίλιου.
 
Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ΙΝΤΕΡΦΑΞ, στο οποίο παρατίθενται αποσπάσματα από το σχετικό δισέλιδο αφιέρωμα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ο Α.Κορολιόφ, Διευθύνων Συμβούλος του Ομίλου, ΣΙΝΤΕΖ, Αντρέι Κορολιόφ σημειώνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο και εφόσον η ΣΙΝΤΕΖ κερδίσει το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, τότε σκοπεύει να επενδύσει μέχρι πέντε δις ευρώ στην ανάπτυξη των υποδομών της χώρας», ακόμη και σε νησιά για να αντικατασταθεί ακόμη και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πετρέλαιο.
 
Σημειώνεται ότι το 90% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα το εξασφαλίζει από τη ρωσική  Gazprom, ενώ ένα 10% από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, γράφει το ρωσικό πρακτορείο.
 

Τέλος, το  ΙΝΤΕΡΦΑΞ θυμίζει ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές της,  της επιβάλουν να συγκεντρώσει 19,2  δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.