ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Δεν πρόκειται να μειωθεί ο κατώτατος μισθός

18:02 - 13 Φεβ 2013 | Οικονομία
«Δεν τίθεται θέμα μείωσης» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή. με αφορμή δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή για το θέμα, στις οποίες επικαλείται σχετική απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία καθώς όπως υποστηρίζει, από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει «με σαφήνεια» ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά  να μειώσει τον κατώτατο μισθό από το 2014. 

 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χουντή και του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Πουπάκη, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι για το 2014 προβλέπεται «αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μιθό», με στόχο «να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» και ότι «οι κοινωνικοί εταίροι  θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση».

 

Μάταια, σχολίασε ο κ. Χουντής για την απάντηση του Επιτρόπου, οι κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι έχουν δεσμευθεί από το Μνημόνιο, να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, γεγονός που ασφαλώς θα συμπαρασύρει σε μείωση όλους τους μισθούς στην Ελλάδα - δήλωση  που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών.

 

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι  η απάντηση του Επιτρόπου αναφέρεται ξεκάθαρα σε «αναθεώρηση» και όχι σε μείωση του κατώτατου μισθού που δήθεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο.

«Αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, και διαφαίνεται από την απάντηση του κ. Ρεν», εξηγεί ο υπουργός, «είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας..

 

Ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο και τονίζει πως «ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

 

Ο κ. Ρεν δεν είπε τίποτε καινούριο, απλά επανέλαβε στην απάντησή του, όλο το πλαίσιο λειτουργίας και εφαρμογής του μηχανισμού του κατώτατου μισθού, όπως αυτό προβλέπεται, και είναι ήδη γνωστό, από τη συμφωνία, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών και για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνει ότι   ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω. «Λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων», καταλήγει με νόημα.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.