ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

11:35 - 18 Φεβ 2013 | Οικονομία
Ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση.

Έντονες είναι οι διεργασίες στο υπουργείο Ανάπτυξης για τη λήψη μέτρων, που θα διευκολύνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται ρύθμιση για τους δανειολήπτες στρατιωτικούς. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, οι Αρχές θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να αναθεωρήσουν το υπάρχον πλαίσιο για την διευκόλυνση της διευθέτησης με υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμο Κατσέλη) με τρόπο που θα διατηρεί την τραπεζική φερεγγυότητα και την πιστωτική πειθαρχία, θα αποφεύγει την χρήση δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των ιδιωτών δανειοληπτών και θα επικεντρώνεται σε δανειστές που πράγματι έχουν ανάγκη, ώστε να ελαχιστοποιεί τον ηθικό κίνδυνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές θα πρέπει να αποφύγουν πρωτοβουλίες που θα «υποβαθμίζουν την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα». Έτσι, υπό αυτές τις προδιαγραφές το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδίασε ρύθμιση η οποία έχει ήδη κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην τρόικα. 

Προϋποθέσεις υπαγωγής στην ρύθμιση είναι:

  • το εισόδημα του οφειλέτη όσο και του εγγυητή να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ετησίως
  • ο οφειλέτης να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του τουλάχιστον 35% την τελευταία διετία,
  • αλλά και το σπίτι για το οποίο έχει ληφθεί το δάνειο, να είναι πρώτη κατοικία και η αντικειμενική της αξία να μην υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.

Η ρύθμιση απαιτεί και οι τρεις όροι να συντρέχουν σωρευτικά και επίσης ο δανειολήπτης να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του πριν από την ένταξή του σε αυτή. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, μόνο τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενταχθεί.

Απευθύνεται πάντως σε ευρεία κατηγορία εργαζομένων, δηλαδή σε υπαλλήλους είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται με μπλοκάκι, αλλά έχουν έναν εργοδότη.

Στην περίπτωση που κάποιος συγκεντρώνει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση, οποία προβλέπει:

  • αναστολή της καταβολής της δόσεως στεγαστικού δανείου για δύο χρόνια
  • και πληρωμή μόνο τόκων με χαμηλό επιτόκιο 1,5%

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:51 - 18 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.