ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνωστισμός από fund managers στον... προθάλαμο του Μεγάρου Μαξίμου

01:02 - 25 Φεβ 2013 | Οικονομία
Συνωστισμός από fund managers στον... προθάλαμο του Μεγάρου Μαξίμου
Απευθείας επαφή με τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά επιδιώκουν εκπρόσωποι ξένων funds. Ποιους έχει δει. Οι συστάσεις για μετοχές.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια απαξίωσης, δηλαδή από το 2009 που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο μέχρι και σήμερα που η χώρα βιώνει την δεινή οικονομική πραγματικότητα, οι μεγάλοι ξένοι διεθνείς παίκτες έρχονται για ενημέρωση από πρώτο χέρι, διαβλέποντας επενδυτικές ευκαιρίες και προοπτικές ανάκαμψης. Με δεδομένο ότι οι αγορές προηγούνται της ανάκαμψης της οικονομίας για διάστημα μεταξύ έξι μηνών έως ένα χρόνο, οι ξένοι οίκοι δείχνουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Αν και η απομάκρυνση δύο μνηστήρων από την εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να μην αποτελεί καλό σημάδι, ωστόσο ο πρωθυπουργός λέει ότι “από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε, αρκεί να κρατήσουμε μέχρι το καλοκαίρι”, κάτι που δείχνει ότι τελικά υπάρχει προοπτική.

 

Πότε ξεκίνησανοι επαφές

Οι επαφές ξεκίνησαν με την έλευση του νέου χρόνου, δηλαδή λίγες μέρες αφότου η χώρα μας είχε περάσει όλα εκείνα τα κρίσιμα νομοσχέδια από τη Βουλή που της εξασφάλιζαν την παραμονή της στο ευρώ. Το country risk άρχισε να ελαττώνεται τόσο λόγω του ενδιαφέροντος των ξένων οίκων για τα φιλέτα των ιδιωτικοποιήσεων και των εισηγμένων, όσο και από την αποκλιμάκωση του spread που πλέον διαμορφώνεται κάτω από τις 1.000 μονάδες, όσο και από την επανάκαμψη επενδυτών που αρχικά απέρριπταν την Ελλάδα ως προορισμό, όπως το Κατάρ για το Ελληνικό, ενδεχομένως και για τον Αστέρα.

Ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών  το τελευταίο δίμηνο με διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτές στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Τον Πρωθυπουργό επισκέφτηκαν σημαντικοί επιχειρηματίες από ΗΠΑ και Καναδά, όπως η ηγεσία των Fairfax Financial Holdings (Prem Watsa ή «ο Καναδός Γουόρεν Μπάφετ»), Fidelity Investments, Brookfield Asset Management, Capital Group Companies και WL Ross & Co LLC.

Ο ίδιος παρουσίαζε τους στόχους της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την πορεία της Οικονομίας, ενώ κατά πληροφορίες συζητήθηκαν οι εφ΄όλης της ύλης “επενδυτικές ευκαιρίες” – από αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τουρισμό, μέχρι λιμάνια, αεροδρόμια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Γραφειοκρατία

Οι ξένοι εστίαζαν στα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της φορολογικής ασάφειας, ενώ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δρομολογεί “την ριζική αντιμετώπισή τους”.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια που έχουν ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά. Η καναδική Fairfax έχει ελληνική παρουσία από τον περασμένο Αύγουστο, όταν απέκτησε το 15% των μετοχών της Eurobank Properties, με αξία συναλλαγής στα 42,8 εκατ ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Prem Watsa δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για επέκταση των δραστηριοτήτων στη χώρα, ενώ έχει ήδη βολιδοσκοπήσει την απόκτηση συμμετοχών στο real estate.

 

Morgan Stanley

Για την προσέλκυση των επενδυτών, αλλά και για την διασφάλιση του επενδυτικού κλίματος, επιστρατεύεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπου και όποτε χρειαστεί, με τελευταία παρέμβασή του τη δήλωσή του στην Wall Street Journal ότι εντός δεκαημέρου θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του ορυχείου στις Σκουριές το οποίο διαχειρίζεται η καναδικής προελεύσεως εταιρεία Eldorado.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με στελέχη της Morgan Stanley που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, οίκος ο οποίος τον τελευταίο καιρό “βάζει πλάτη” στην Ελλάδα λέγοντας ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει το 2013 και θα διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμά της. Τα στελέχη του οίκου συναντήθηκαν, επίσης, με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ και του ΤΑΙΠΕΔ, επιθυμώντας ενδεχομένως είτε να αναλάβουν δουλειές συμβούλου στις αποκρατικοποιήσεις, είτε να στρέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους για απευθείας αγορές μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Επίσης, την εβδομάδα που πέρασε η Alpha Finance οργάνωσε roadshow εισηγμένων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με καλεσμένη τη γνωστή σε όλους λόγω του ανοίγματος των τραπεζών, Blackrock. Το παρόν, λέγεται ότι έδωσαν εισηγμένες, όπως η Jumbo και η Motor Oil.

 

ΟΤΕ

Την ίδια ώρα, ο ΟΤΕ κατάφερε να «εξασφαλίσει» τα credits από την S&P, η οποία αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Οργανισμού μετά τη θεαματική έξοδό του στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, αντλώντας περί τα 700 εκατ. ευρώ. Η εμπιστοσύνη πάντως, χτίζεται σιγά - σιγά απέναντι στη χώρα και την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Eurobank, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εδώ και δύο μήνες εργάζεται συστηματικά πάνω στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, κάτι που θα δώσει άλλο αέρα στη συγχώνευση με την Εθνική.

 

Συστάσεις

Και όχι μόνο αυτό. Ζεστοί για το Χ.Α. παραμένουν εγχώριοι και ξένοι οίκοι. Παρά τη μείωση της τιμής στόχου της ΔΕΗ στα 12,70 από 13,30 ευρώ πριν, η Alpha Finance διατηρεί για τη μετοχή τη σύσταση outperform. Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, αύξησε την τιμή - στόχο για την Jumbo στα 6,60 ευρώ από 4,30 ευρώ πριν με σύσταση ουδέτερη (neutral).

Ταυτόρονα, η Eurobank Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή στόχο για τον Μυτιληναίο στα 6,40 ευρώ από 2,80 ευρώ πριν με σύσταση αγοράς. Σύμφωνα με τη Eurobank, η Μυτιληναίος αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη 31 εκατ. ευρώ το 2012, το 2013 θα καταγράψει κέρδη 57,9 εκατ. ευρώ και το 2014 στα 84,8 εκατ. ευρώ.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και... χθες υπάρχουν συνεχείς συστάσεις για τον ΟΤΕ, την Coca Cola, την Aegean, τον Φουρλή, τον Σαράντη και την ΕΧΑΕ. Η Πειραιώς αυξάνει στα 7 από 4,7 ευρώ την τιμή στόχο για τον ΟΤΕ με σύσταση απόδοσης καλύτερη από αυτή της αγοράς (outperform). H ΙΒG αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή του Οργανισμού σε 9,20 ευρώ από 6,80 ευρώ και με σύσταση αγοράς. Η Citigroup ανεβάζει την τιμή στόχο στα 6,20 ευρώ από 5,50 ευρώ πριν. Η Nomura, αν και ουδέτερη για την Coca Cola δίνει τιμή στόχο τα 18 ευρώ από 13 ευρώ και η UBS τα 16 από 14,5. Η Πειραιώς δίνει σύσταση ουδέτερη για τον Φουρλή, αλλά αυξάνει την τιμή στα 2,40 από 1,80 ευρώ πριν. Η ίδια χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή για την ΕΧΑΕ στα 6,50 ευρώ από 3,90 ευρώ με σύσταση outperform. Επίσης, αυξάνει τιμή-στόχο του Σαράντη στα 4,10 από 2,55 ευρώ και διατηρεί σύσταση "neutral". Τέλος, η Citigroup μειώνει τη σύστασή της για την Aegean "sell" από "neutral".

 

Goldman Sachs

Στα 9,8 ευρώ αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Goldman Sachs, ώστε όπως αναφέρει να αποδίδεται καλύτερα η μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου (risk premium) της Ελλάδας κατά σχεδόν 600 μονάδες, ήτοι στο 10,3%, από 16,2% προηγουμένως. Την ίδια στιγμή η Alpha Finance μείωσε την τιμή-στόχο στα 12,7 ευρώ από 13,3 ευρώ προηγουμένως διατηρώντας όμως τη σύσταση υπεραπόδοσης («outperform») για τη μετοχή της επιχείρησης. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες αρχές κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει σχέδια απόσχισης μονάδων της ΔΕΗ σε μία μικρότερη εταιρεία («Μικρή ΔΕΗ») και μετέπειτα πώλησή τους σε ιδιώτες επενδυτές. Η Alpha Finance επισημαίνει πως η απελευθέρωση των τιμολογίων (από τον Ιούλιο) είναι μη αναστρέψιμη και αυξάνει την ορατότητα για τα κέρδη της ΔΕΗ, η οποία θα συνεχίσει τις προσπάθειες εσωτερικής αναδιάρθρωσης.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 25 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.