ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Athens Energy Forum: Παρουσία του πρωθυπουργού επί τάπητος η ενεργειακή σκακιέρα της Αν. Μεσογείου

12:06 - 25 Φεβ 2013 | Οικονομία
Το σύνολο των εκπροσώπων των εταιριών και κρατών, που εμπλέκονται στο μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι που αναμένεται να λάβει χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο δίνουν το παρόν στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου Athens Energy Forum, που ανοίγει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Το συνέδριο επιδιώκει να δώσει τον πρώτο λόγο στους εκπροσώπους των μεγάλων εταιριών που καλούνται να επενδύσουν δεκάδες δις δολάρια για τη διασφάλιση της συνεχούς τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών αγορών με αξιόπιστη, αδιάλειπτη και σταθερά τιμολογημένη ενέργεια.
 
Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει Νότιο Διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα παραχθεί από τη ΄β φάση εκμετάλλευσης του πεδίου Shah Deniz. Είναι γνωστό ότι η επιλογή του σχεδίου Trans Adriatic Pipeline θα αναδείξει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου πανευρωπαϊκής σημασίας, θα φέρει στην Ελλάδα μια επένδυση ύψους $2 δις και θα μεγιστοποιήσει την αξία και την επιρροή των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων της αγοράς αερίου όπως η Μ&Μ και η ΔΕΠΑ.
 
Στη διπλωματική σπουδαιότητα του σχεδίου ΤΑΡ, αναμένεται να αναφερθούν εκτός  του Έλληνα Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου,  ο Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, Claudio de Vincenti, ο κ.κ. John Baldwin, Αντιπροέδρος της κοινοπραξίας Shah Deniz, Kjetil Tungland, Διευθύνων σύμβουλος του TAP και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος της Μ&Μ.
 
Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου. Για τις περαιτέρω προοπτικές και τη δυναμική που δημιουργείται θα μιλήσουν ο Σόλων Κασσίνης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου και ο πρέσβης του Ισραήλ, Arye Mekel.
 
Πέραν από τον τομέα των υδρογονανθράκων θεμελιώδης σημασίας παραμένει ο ρόλος της ηλεκτρικής αγοράς η οποία θα επηρεασθεί σημαντικά τόσο από τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ όσο και από την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των Α.Π.Ε. Τις μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού θα αναλύσουν με τις τοποθετήσεις τους οι Αρθούρος Ζερβός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ντίνος Μπενρουμπής, Γενικός Διευθυντής της Protergia και Michel Emmanuel Piguet, Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.