ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Προβόπουλος: Η χώρα σε μία τριετία επανέκτησε το 75% της ανταγωνιστικότητάς της

13:20 - 25 Φεβ 2013 | Οικονομία
Την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ απομακρύνθηκε και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ η χώρα σε μία τριετία επανέκτησε το 75% της ανταγωνιστικότητάς της, διατύπωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας πριν λίγο στη 80η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος. "Το τέλος της διαδρομής είναι ορατό" τόνισε με έμφαση ο κ. Γ. Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως πριν από ένα χρόνο, πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν, σχεδόν ως αναπόφευκτη, τη χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο σήμερα το ενδεχόμενο αυτό έχει πλέον απομακρυνθεί και η οικονομία μπορεί να προσβλέπει σε βαθμιαία έξοδο από την κρίση.

Ο ίδιος απέδωσε τη μεταστροφή του κλίματος στην «θετική απάντηση του ελληνικού λαού όσον αφορά το ιστορικό διακύβευμα της παραμονής στο ευρώ», στην πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, ιδίως στην αντιμετώπιση των δίδυμων ελλειμμάτων, του δημοσιονομικού και του εξωτερικού, στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης είναι η συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης που παρέχουν οι επίσημοι δανειστές και στα βήματα προόδου που πραγματοποιούνται στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ στο πεδίο της συμπλήρωσης του θεσμικού οικοδομήματος.
Ο κ. Προβόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην υψηλή ανεργία και στις επιπτώσεις της, ενώ αναφέρθηκε στην υψηλότερη του αναμενόμενου ύφεση, την οποία απέδωσε κυρίως στη διστακτικότητα της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Εντυπωσιακή η συρρίκνωση των ελλειμμάτων

Όπως τόνισε στο δημοσιονομικό τομέα, η συρρίκνωση των ελλειμμάτων ήταν εντυπωσιακή. Από το 2009 μέχρι το 2012 τόσο το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης όσο και το αντίστοιχο πρωτογενές ως ποσοστά του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 9 μονάδες. Η δε υποχώρηση του διαρθρωτικού ελλείμματος ήταν ακόμη πιο μεγάλη και ανήλθε στις 15 εκατοστιαίες μονάδες.

Στον εξωτερικό τομέα, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που το 2008 είχε προσεγγίσει το 15% του ΑΕΠ, το 2012 περιορίστηκε στο 2,9% με αποτέλεσμα στο διάστημα 2010-2012 η Ελλάδα να ανακτήσει περισσότερο από το 75% της ανταγωνιστικότητας κόστους που είχε απολέσει την περίοδο 2001-2009.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.