ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποινικές διώξεις κατά οφειλετών του Δημοσίου πριν παρέλθει η περίοδος παραγραφής ζήτησε από τους Εφόρους ο Χ. Θεοχάρης

19:41 - 26 Φεβ 2013 | Οικονομία
Εντολές στους Εφόρους να καταθέτουν αιτήσεις ποινικής δίωξης κατά οφειλετών του Δημοσίου πριν παρέλθει η περίοδος παραγραφής τους αδικήματος απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης.

Σε εγκύκλιο που υπογράφει ο κ. Θεοχάρης υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Ν. 3943/2011 όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

Ωστόσο, προκειμένου να υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης για το ανωτέρω αδίκημα πρέπει τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών (1 έτος από την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση στις περιπτώσεις επαγωγής κληρονομιάς ή κληροδοσίας).

Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, υπογραμμίζεται δε πως και προς αποφυγή του φαινομένου αυτού και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κλπ.), εφιστάται n προσοχή των προϊσταμένων των Εφοριών για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης ζητεί από τις Εφορίες να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την κατά νόμο υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου και στην άμεση τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων, κατά προτεραιότητα μάλιστα στις περιπτώσεις μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών και από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές να εντέλλονται για τον έλεγχο της ορθής και έγκαιρης υποβολής των αιτήσεων ποινικής δίωξης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.