ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To TAIΠΕΔ βάζει στο παιχνίδι τράπεζες και ξένα funds για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου

01:01 - 04 Μαρ 2013 | Οικονομία
To TAIΠΕΔ βάζει στο παιχνίδι τράπεζες και ξένα funds για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου
Λύνει τα χέρια το νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς που κατατέθηκε την Παρασκευή...

Σε σύσταση ΑΕΕΑΠ για επιλεγμένα ακίνητα του Δημοσίου που βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου και με τη συνδρομή , είτε ελληνικής τράπεζας που έχει εμπειρία στη διαχείρηση ακινήτων, είτε κάποιου ξένου fund , θα προχωρήσει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του Ταμείου, ο στόχος είναι να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα από την είσπραξη εσόδων κατά τη διαχείριση των ακινήτων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει χάος με την περιουσία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν μπορούσε να γίνει διαχωρισμός εύκολων ή δύσκολων αποκρατικοποιήσεων, τα ακίνητα είναι η πιο δύσκολη περίπτωση, αφού δεν υπάρχει ούτε Κτηματολόγιο, ενώ οι τίτλοι σε πολλά από αυτά είναι εξαφανισμένοι με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταπατήσεις και πολλές από τις υποθέσεις αυτές να λιμνάζουν στα Δικαστήρια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα κοιτούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνεργασία είτε με την Εθνική Τράπεζα, είτε με κάποιον ξένο οίκο, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ευρώπη βρίσκονται σε πτώση. Ακόμα κι αυτά που ονομάζουμε στην Ελλάδα ως φιλέτα, στην ουσία δεν είναι εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των… εκατοντάδων υπογραφών που απαιτούνται για να γίνει στο μέλλον μία επένδυση.

Το νομοσχέδιο για τις ΑΕΕΑΠπου δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα προβλέπει μεταξύ άλλων, την εισαγωγή στο Χ.Α. εντός διετίας και τη διανομή μερίσματος για το 50% των κερδών από περίπου 37% που ήταν μέχρι σήμερα.

 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Επίσης, προβλέπεται επέκταση των επιτρεπόμενων επενδύσεων των ΑΕΕΑΠ σε οικιστικά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής κατοικίας, σε ακίνητα υπό ανέγερση, συμπεριλαμβανομένων των οικοπέδων επί των οποίων έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής ακινήτου, εφόσον οι προβλεπόμενες εργασίες μπορούν να ολοκληρωθούν σε διάστημα 36 μηνών. Το διάστημα αυτό διακρίνει την περίπτωση ολοκλήρωσης έργων σε διαδοχικές φάσεις  διότι μεγάλης κλίμακας έργα διακρίνονται από σημαντική πολυπλοκότητα και συνήθως ολοκληρώνονται σε σταδιακά. Κατ' αρχήν προαπαιτούνται σημαντικά έργα υποδομής και στη συνέχεια είναι δυνατόν να υπάρχουν αναπτύξεις διαφορετικών χρήσεων. Για παράδειγμα, στο ίδιο οικόπεδο είναι δυνατόν να αναπτυχθούν ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδο γκολφ, κατοικίες κ.λπ.. Ο ρυθμός ανάπτυξης των παραπάνω καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από την ικανότητα της αγοράς να απορροφήσει το προϊόν που δημιουργείται. Είναι σύνηθες για παράδειγμα να αναπτυχθεί σε πρώτη φάση μια ξενοδοχειακή μονάδα και αργότερα μια δεύτερη εφόσον η ζήτηση το υποστηρίζει ή αντίστοιχα να αναπτύσσονται κατοικίες σταδιακά έτσι ώστε να απορροφώνται από την αγορά χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες υπερβολικής προσφοράς που θα συμπιέσουν τις τιμές.

 

Μείωση του ποσοστού επένδυσης σε μετοχές ανώνυμης εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων που εμπίπτει στην έννοια της ακίνητης περιουσίας από 90% σε 80%, με ταυτόχρονη προσθήκη της δυνατότητας συμμετοχής των ΑΕΕΑΠ σε κοινοπραξίες ή άλλα εταιρικά σχήματα που σκοπό έχουν την αξιοποίηση ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των  10 εκατ. ευρώ.

 

Επιμήκυνση του μέγιστου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την εισαγωγή των μετοχών ΑΕΕΑΠ σε οργανωμένη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα σε δύο έτη, με δυνατότητα μέγιστης παράτασης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά 18 επιπλέον μήνες, έναντι ενός έτους με δυνατότητα μέγιστης παράτασης δώδεκα επιπλέον μηνών.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:03 - 04 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.