ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προαπαιτούμενο της δόσης η απόλυση επίορκων δημοσίων υπαλλήλων

19:24 - 06 Μαρ 2013 | Οικονομία
Προαπαιτούμενο της δόσης η απόλυση επίορκων δημοσίων υπαλλήλων
Προς αναβολή η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα

Στο τραπέζι παρέμεινε η πρόταση της Τρόικας για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, κινητοποιώντας το κυβερνητικό επιτελείο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι βασικό θέμα της ατζέντας στις συζητήσεις με την τρόικα είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, διέψευσε όμως τα σενάρια που θέλουν να υπάρχει εμπλοκή για το γνωστό θέμα.

«Ακόμα τα θέματα είναι ανοιχτά και θα μείνουν ανοιχτά μέχρι που θα τα κλείσουμε», είπε, ενώ για τη δόση του Μαρτίου ανέφερε πως «νομίζω ότι θα την πάρουμε».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ως κεντρικό προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου, τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, απάντησε ότι τα «τα προαπαιτούμενα είναι γνωστά».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενδεχόμενης εμπλοκής, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον κ. Σαμαρά, αλλά όταν θα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών της με τους υπουργούς. Οι επικεφαλής του κλιμακίου αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή της με τον κ. Στουρνάρα, η τρόικα έθεσε μετ' επιτάσεως το θέμα της απομάκρυνσης των 7.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Μάλιστα, μετά την συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετέβη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για να συζητήσει το θέμα με το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εκφράζουν ενστάσεις για το σχέδιο απομάκρυνσης των 7.000 επίορκων και την ένταξη 25.000 υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας.

Αν δεν υλοποιηθεί η απομάκρυνση των επίορκων, οι δανειστές επισείουν την απειλή οριζόντιων απολύσεων και το πάγωμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Οι εταίροι ζητούν επιτακτικά στοιχεία και συγκεκριμένους αριθμούς, που να πείθουν για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας και την έξοδο υπαλλήλων από το Δημόσιο.


Νέα συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα την Κυριακή


Οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), θα έχουν και μια τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την προσεχή Κυριακή, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται σε οκτώ άξονες, οι οποίοι αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου (μείωση δημόσιου τομέα, τιμές φαρμάκων), στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.

Ήταν η δεύτερη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ όπως εκτιμούσαν από το υπουργείο, οι δύο πλευρές έχουν μπει στα βαθιά, καθώς ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τροϊκανών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και έχει καταστεί σαφές στο πλαίσιο του Eurogroup ότι αναμένεται πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου. Επίσης, σήμερα αναμένεται να συζητηθούν η πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού και οι προβλέψεις για την ύφεση.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:32 - 06 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.