ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΙΠΕΔ: Δύσκολη περίπτωση η ΔΕΗ

01:03 - 07 Μαρ 2013 | Οικονομία
Μετά τον ΟΠΑΠ, που φαίνεται ότι αντέχει στις πιέσεις της αγοράς, οι επενδυτές εστιάζουν στην ΔΕΗ.

Η περίπτωση και ο χειρισμός της αποκρατικοποίησης αυτής είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του Ταμείου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κρίνουν ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη από τις αποκρατικοποιήσεις, αφού θα πρέπει να γίνει με τρόπο «βελούδινο» λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων στην Επιχείρηση, που αγγίζει τις 30 χιλιάδες.

 

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζουν τα γνωστά δύο σενάρια περί διαχωρισμού της Επιχείρησης σε μικρή και μεγάλη ΔΕΗ. Σε συνάντηση που είχε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με εκπροσώπους της τρόικα την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ άλλων, ετέθη και το θέμα της ΔΕΗ, με τους τελευταίους να εμφανίζονται... επιεικείς στις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο πρόγραμμα. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, όπως έχει γράψει το «R» ήταν κατηγορηματική απέναντι στην τρόικα ότι και τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και ο στόχος για άντληση εσόδων περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για φέτος θα επιτευχθεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ταμείο, αλλά και η κυβέρνηση θα ασχοληθούν με την περίπτωση της ΔΕΗ από το καλοκαίρι κι έπειτα κι εφόσον έχουν πάει τα δύο προηγούμενα crash tests των ιδιωτικοποιήσεων, αυτά του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ.

 

Τo σενάριo που εξετάζεται είναι να σπάσει η ΔΕΗ σε δύο Επιχειρήσεις. Η «μικρή ΔΕΗ», όπως λέγεται, θα έχει περί τους 2000 χιλιάδες εργαζομένους και θα έχει ως περιουσία κάποιους σταθμούς και ένα ορυχείο, πιθανότατα αυτό της Βεύης. Η νέα επιχείρηση είναι αυτή που θα πουληθεί, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Στη μεγάλη ΔΕΗ που είναι ήδη εισηγμένη στο Χ.Α., ο μέτοχος της «μικρής ΔΕΗ», θα αποκτήσει ταυτόχρονα κάποια θέση. Προς το παρόν, ξένα funds, όπως το Silchester ή η Fidelity έχουν χτίσει ήδη θέση στο χαρτί απιοτελώντας τον δεύτερο ισχυρότερο μέτοχο με ποσοστό που αγγίζει περίπου το 15%.

 

Σημειωτέον, ότι ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, μαζί με τον ΟΤΕ αποτελούν τα νέα αναχώματα της αγοράς, ενόψει της εξόδου της Coca Cola από το Χ.Α., κίνηση που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

Τελευταία τροποποίηση στις 03:12 - 07 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.