ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαρρής: Διασφαλισμένες οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες

22:39 - 06 Μαρ 2013 | Οικονομία
«Ο ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα είναι η ακεραιότητα των καταθέσεων» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχ.Σαρρής μετά την πρόταση του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις, που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιμένει στην θέση της ότι όσοι έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες -πολλοί εκ των οποίων είναι Ρώσοι και Βρετανοί- δεν πρέπει να θιγούν στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης των δημοσιονομικών της Κύπρου.

«Επαναλαμβάνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το θέμα αυτό δεν είναι προς συζήτηση. Θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο και για την ευρωζώνη», τόνισε ο Μιχάλης Σαρρής.

«Δεν είναι θέματα τα οποία είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και επομένως, κάθε αναφορά σε αυτά τα θέματα δεν είναι καθόλου βοηθητική», σημείωσε ακόμη, ενώ εκπρόσωποι από την τρόικα των δανειστών ξεκίνησαν σήμερα, Τετάρτη, νέα σειρά συναντήσεων στην Λευκωσία.

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κύπρος σε αυτές τις νέες επαφές εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την Τρίτη.

Ο κ. Σαρρής υπογράμμισε ότι η δική μας πλευρά έχει επεξεργαστεί λεπτομερείς αντιπροτάσεις σε ορισμένες ιδέες, οι οποίες έχουν βγει στην επιφάνεια από την τελευταία φορά που έγιναν διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στην Κύπρο.

Ερωτηθείς τι περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, ο κ. Σαρρής είπε ότι αυτοί αφορούν αρχικά τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρχηγούς κρατών και με ανώτερους αξιωματούχους, και σχεδιαζόμενες επισκέψεις από τον Πρόεδρο και υπουργούς, όπως ο υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών.

Εμπόδιο στις προσπάθειες για την σχεδιαζόμενη διάσωση της Κύπρου αποτελούν οι ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 17 δισ. ευρώ, ποσό ίσον με το ΑΕΠ της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.