ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης να κλείσει τις εκκρεμότητες με την τρόικα

14:59 - 11 Μαρ 2013 | Οικονομία
Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας στις 6 το απόγευμα.

Συνάντηση στις 6 το απόγευμα θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα που εμποδίζουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κυβερνητικούς κύκλους, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το συντομότερο δυνατό τη συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να μπορέσει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας το πράσινο φως από τους δανειστές.

Προηγουμένως, πρωθυπουργός θα συναντηθεί  με τον υπουργό Οικονομικώ, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να υπάρξει κοινή θέση και στάση απέναντι στους τροϊκανούς.

 

Διαβουλεύσεις σε καλό κλίμα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις γίνονται σε πολύ καλό κλίμα, καθώς από την πλευρά της τρόικας φαίνεται να γίνονται αντιληπτά κάποια από τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση. Μάλιστα από τις δύο πλευρές υπάρχει πρόθεση τις επόμενες δύο μέρες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να αρχίσουν να κλείνουν τα θέματα, πριν αναχωρήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών για την Σύνοδο Κορυφής.

"Συνεχίζουμε να αποτιμούμε και εμείς και εκείνοι τις δράσεις, ενώ για το «διαρθρωτικό ορόσημο του Μαρτίου» (το πρόγραμμα υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014) το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει πλέον δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την εκπλήρωση του στόχου. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης" σημειώνουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονοικών.

Πάντως εκτός από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος έχουν δώσει και άλλα υπουργεία στην τρόικα, όπως το υπουργείο Εργασίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και άλλα.

Σε ότι αφορά στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων,υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα, δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Επίσης, ανοικτό παραμένει το θέμα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Σε περίπτωση, όμως, που δεν συμφωνηθεί ο νέος φόρος, τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να εισπραχθεί με τον ίδιο τρόπο για ένα ακόμα έτος, δηλαδή και το 2013.

Υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα της πορείας του προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο, αλλά και το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού. Αντιθέτως, τη σύσκεψη δεν απασχόλησε το μακροοικονομικό μοντέλο.

Για το θέμα της πλήρωσης της θέσης του προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, από τις συζητήσεις με την τρόικα δεν έχει προκύψει θέμα τοποθέτησης ξένου τεχνοκράτη και αρκέστηκε να παραπέμψει στις αποφάσεις της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 11 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.