ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Κράτει" κάνει η τρόικα στα μέτρα - Φουλάρει στην είσπραξη οφειλών

00:01 - 12 Μαρ 2013 | Οικονομία
"Κράτει" κάνει η τρόικα στα μέτρα - Φουλάρει στην είσπραξη οφειλών
Αισιοδοξία ότι δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα το 2013 εκφράζει μιλώντας στο reporter.gr υψηλά ιστάμενη πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, εν όψει και της συνάντησης των επικεφαλής με τον Πρωθυπουργό. Αντίθετα, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, έμφαση δίνεται στην κάλυψη των όποιων κενών από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κι από τη βελτίωση στο μέτωπο των εσόδων.
Μάλιστα υπάρχει ειδικά από το υπουργείο Οικονομικών η πεποίθηση ότι μέχρι τέλους του έτους θα μπορέσει να πάρει 3,5 δισεκ. ευρώ από τους μπαταχτσήδες.... Ωστόσο εκεί, μάλλον πρέπει να "κρατάμε μικρό καλάθι" λόγω της κατάστασης στην αγορά, ενώ και στο ζήτημα των εμμέσων φόρων δεν μπορεί κανείς να είναι, επίσης, αισιόδοξος  λόγω της πεισματικής άρνησης της τρόικας να μειωθούν ΦΠΑ, Ειδικοί φόροι Κατανάλωσης κτλ.  Ήδη βέβαια ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, πριν λίγες ημέρες, αποσαφήνισε πως «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας» αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα ακόμη «δεν έχει βγει από το νοσοκομείο». «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν .... δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, στο πλαίσιο ομιλίας του συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει εισέλθει πλέον στην «τελική ευθεία».
 
Έμφαση στα έσοδα

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ήδη γίνεται σαφές προς την τρόικα ότι περιθώρια για περικοπή κι άλλων δαπανών δεν υπάρχουν, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο. Τα στοιχεία άλλωστε του πρϋπολογισμού που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα είναι εμφανή: Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 9.422 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.153 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (10.575 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 832 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 766 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Έτσι, στο φόντο αυτής της εικόνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού  κυβέρνηση και τρόικα δίνουν έμφαση στην κάλυψη τυο χαμένου εδάφους στο μέτωπο των εσόδων.
 
Τα τρίκ για να καλυφθεί η αλλορπόσαλλη πολιτική εμμέσων φόρων
 
Μπορεί δηλαδή να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 463 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2013, αντί για έλλειμμα 1,35 δισ. που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο, αλλά υπάρχει άμεση ανάγκη διορθωτικής πορείας στους έμμεσους φόρους και στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να καλυφεί το δημοσιονομικό κενό και να πάψει πλέον η πάγια τακτική του δημοσίου να μην καταβάλλει οφειλές για να «φτιάχνει» τα λογιστικά του φύλλα.
 
Δηλαδή,  αν και καταγράφεται  μια εντυπωσιακή αύξηση στις εισπράξεις άμεσων φόρων (+18,7% ή 206 εκατ. περισσότερα έναντι των στόχων στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) και στους φόρους περιουσίας (+33% ή 222 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων), τα συνολικά καθαρά έσοδα παραμένουν στα περσινά επίπεδα, λόγω του ότι οι εισπράξεις εμμέσων φόρων από ΦΠΑ και τελωνεία, έχουν καταρρεύσει με την αλλοπρόσαλλη πολιτική υπερφορολόγησης εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης.

Το κενό καλύπτεται από τη μη καταβολή των επιστροφών φόρων (μόλις 260 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογιζόταν να πληρωθούν 490 εκατ. ευρώ). Επιπλέον η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα  καλύφθηκε κάπως κι από άλλα σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος ως μέρισμα και επιστροφές από τα ομόλογα.
Οι μεγάλες εκκρεμότητες

Παράλληλα, εν όψει κλεισίματος της διαπραγμάτευσης το μεγάλο θέμα των απολύσεων φαίνεται να παραπέμπεται για το 2014. Η Η τρόικα φέρεται να επιμένει ιδιαίτερα σε μια συγκεκριμένη αριθμητική δέσμευση από την κυβέρνηση για το πόσοι θα αποχωρήσουν, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι «θα ικανοποιηθεί έστω προς το παρόν» με τη διαβεβαίωση ότι θα υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που προβλέπει μείωση του Δημοσίου με αποχωρήσεις συνταξιοδότησης, απολύσεις επίορκων και εφαρμογή της κινητικότητας.
 
Σε ότι αφορά στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων, αλλά και το χαράτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μεν πρώτο θα υπάρχει μικρό περιθώριο ελιγμών από τη κυβέρνηση, ενώ στο δεύτερο μάλλον θα διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς είσπραξης μέσω ΔΕΗ
Τελευταία τροποποίηση στις 00:26 - 12 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.