ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ): Δημιουργική λογιστική κάνει η κυβέρνηση

20:59 - 11 Μαρ 2013 | Οικονομία
«Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, κλείνοντας την ανακοίνωσή του για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, δηλώνει ότι «φαίνεται ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο». Ξέχασε, όμως, να πει ότι αυτό δεν θα γινόταν χωρίς τη συμβολή της «δημιουργικής λογιστικής».

Το πρωτογενές πλεόνασμα των 463 εκατ. € που παρουσιάζει το Υπ. Οικονομικών προκύπτει από:

- Τη μη επιστροφή φόρων. Αντί για 490 εκατ. € που όφειλε να επιστρέψει το κράτος στους πολίτες το πρώτο δίμηνο του 2013, έδωσε μόλις 96 εκατ. €. Η κυβέρνηση επέλεξε αυτό το δρόμο προκειμένου να αντισταθμίσει το κενό των 230 εκατ. €, λόγω των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα έσοδα. Άλλωστε, το ίδιο το Υπ. Οικονομικών παραδέχεται ότι τα έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) έχουν σχεδόν καταρρεύσει, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

- Την κλασική πλέον χειραγώγηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι το πρώτο δίμηνο του 2013 οι επενδυτικές δαπάνες ήταν υψηλότερες κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2012. Ξεχνά όμως να αναφέρει την ίδια στιγμή, είναι κατά 53,5% χαμηλότερες από τον στόχο που έχει τεθεί – καθώς δόθηκαν μόλις 279 εκατ. € από τα 600 εκατ. € που είχαν προϋπολογιστεί.

- Παράλληλα, η κυβέρνηση επέλεξε και την μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 830 εκατ. €, χωρίς όμως να παρουσιάζονται ακόμα αναλυτικότερα στοιχεία – αν η μείωση αφορά μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση κλπ.
Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι πρόσκαιρη. Δεν είναι δυνατό να επιτύχει μια δημοσιονομική πολιτική, όταν έχει αποτύχει για τρία σχεδόν συνεχή έτη. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μια γενικευμένη στάση πληρωμών προς τους πολίτες για να «βγουν τα νούμερα», τότε είναι βέβαιο ότι στους επόμενους μήνες θα δούμε μια ακόμα αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.