ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι δίνει, τι χάνει από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η κυβέρνηση

01:04 - 15 Μαρ 2013 | Οικονομία
Τι δίνει, τι χάνει από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η κυβέρνηση
Με υποχώρηση της κυβέρνησης στα θέματα του χαρατσιού, των κόκκινων δανείων, των δόσεων προς εφορείες και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά με παράλληλη ανταπόδοση από την τρόικα στα μέτωπα των απολύσεων και του ΦΠΑ φαίνεται να προχωρά η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, για το ΦΠΑ η τρόικα κρατά ακόμη ενστάσεις καθώς φοβάται το δημοσιονομικό αποτύπωμα.
Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα κλείσουν μία μια οι εκκρεμότητες και συγκροτούν ένα σύνθετο παζλ. Ήδη το αίνιγμα  του «χαρατσιού» λύθηκε. Από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η είσπραξη του τέλους ακινήτου μέσω της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί και το 2013.

Ο υπουργός πρότεινε να συνεχιστεί η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2013, σε μια ηπιότερη μορφή, και να ενταχτεί στον σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων από τις αρχές του 2014. Κι αυτό παρά το ότι η κυβερνητική δέσμευση ήταν διαφορετική.
 

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «τροποποίησης» του τέλους ακινήτων. 

 

Ερωτηθείς να αποσαφηνίσει τι θα σημαίνει η τροποποίηση του τέλους, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι εξετάζεται να γίνει πιο ήπιο.

Ωστόσο το μεγάλο θέμα που χωρίζει τρόικα και κυβέρνηση είναι το θέμα της μείωσης του δημοσίου. Στην κοινή δήλωση - ανακοίνωση που εξέδωσαν ΕΕ – ΕΚΤ και ΔΝΤ αναφέρεται πως υπάρχει "σημαντική πρόοδος αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή". 
 

Υπάρχουν, ωστόσο, δύο προβλήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές κι έχει διαμορφώσει κακό κλίμα για τον κ. Μανιτάκη. Όμως κι εδώ φαίνεται να επιλέγεται η εύσχημη αναβολή για το 2014.

 

Η τρόικα ζητεί οργανογράμματα όλου του δημοσίου, ώστε να τεκμηριωθεί επαρκώς η διαδικασία της κινητικότητας και των συγχωνεύσεων. Όμως αυτό είναι δύσκολο να γίνει άμεσα καθώς ο χρόνος των δύο βδομάδων δεν επαρκεί. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαδικασία των καταργήσεων φορέων. Κι εκεί η τρόικα κάνει λόγο για καθυστερήσεις αφήνοντας. Πάντως πληροφορίες από το  Μαξίμου αναφέρουν ότι υπάρχει πρωθυπουργική στήριξη στον αρμόδιο υπουργό. Πώς αλλιώς άλλωστε, καθώς κάτι διαφορετικό θα άνοιγε τη βεντάλια του ανασχηματισμού. «Ο Α.Μανιτάκης κάνει καλά τη δουλειά του», τονίζουν κύκλοι του Πωθπουργικού γραφείου εκφράζοντας αισιοδοξία ότι μπορεί η εκταμίευση της δόσης να αποφασιστεί στο eurogroup της 10ης Απριλίου.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:09 - 15 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.